Kompanija Bingo postaje vlasnik hotela Zenit u Neumu
Foto: Tuzlanski.ba

Kompanija Bingo je prije osam godina pobijedila na javnom pozivu, ali još nije ušla u posjed hotela.

Saga oko prodaje hotela Zenit u Neumu konačno je dobila pravosudni epilog. Naime, nakon što je na javnom pozivu tuzlanska kompanija Bingo proglašena najpovoljnijom, ova kompanija nikada nije uspjela ući u posjed Hotela.

Direktor Agencije za privatizaciju HNK Dragan Bevanda, uporno je odbijao da stavi potpis na Ugovor o kupoprodaji sa Bingom, iako mu je to bila zakonska obaveza.

Više od osam godina nakon javne prodaje hotela koja se desila 2015. godine, donio presudu u ovom slučaju.

Presudom se Draganu Bevandi nalaže da stavi potpis na Ugovor o kupoprodaji hotela Zenit a ako to ne učini u ostavljenom roku kupac će uplatiti novac u Trezor HNK i kupoprodaja će biti pravno važeća.

Da podsjetimo, agencija za privatizaciju HNK je sredinom jula 2015. godine raspisala Javni poziv za prikupljanje ponuda (tender) za prodaju državnog kapitala u poduzeću HTD ZENIT-BRO d.o.o. Neum.

Državni kapital je iznosio 79,73% ukupnog kapitala i to u iznosu od 5.833.217 KM. Ostatak kapitala od 20,27% otpada na Brodomerkur d.d. Split.

2Agencije za privatizaciju HNK izabrala je Bingo, koji se prijavio na Javni poziv s najboljom ponudom. Obećali su ulaganja od 30 miliona KM, zadržavanje postojećeg broja zaposlenih i zapošljavanje 72 nova radnika" – kazao je tadašnji zamjenik direktora Agencije za privatizaciju HNK Ismet Čampara.

Međutim, nakon što je potpisana odluka o prodaji hotela Bingu, krenule su kritike na račun ovog poteza.

Načelnik općine Neum Živko Matuško se protivio prodaji hotela Zenit tuzlanskom Bingu. Iz općine su tvrdili da nisu bili uključeni u proces te da neće dopustiti proširenje hotelskih kapaciteta jer je, navodno, protivno regulacionom planu.

Prijetili su i da zbog toga novi vlasnik neće dobiti urbanističku dozvolu, te navode da i općina ima vlasnički udjel u hotelu. Bevanda od svog dolaska na čelo Agencije za privatizaciju odbija potpisati ovaj ugovor, iako mu je to obaveza, što je na kraju utvrdio sud, piše Mostar live.