Cijene nekretnina u posljednjih nekoliko godina vrtoglavo su rasle, pretvarajući snove o vlastitom domu u nedostižan luksuz.

Hoće li doći do pada cijena nekretnina? Struka za Tuzlanski.ba pojašnjava šta ih diktira
Foto: Ilustracija Tuzlanski.ba | Cijene stanova dostigle vrhunac

Jesu li cijene, nakon godina rasta, dostigle vrhunac? Šta to znači za obične građane? Hoće li sada krenuti silaznom putanjom? Ovo su samo neka od pitanja koja se posljednjih dana protežu kroz javnost. Pitali smo stručnjake koji faktori definišu cijene, te da li se može očekivati pad istih?

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za Tuzlanski.ba pojasnio je o kakvim promjenama na tržištu je riječ. Različiti su faktori utjecaja, kako navodi, naročito u kontekstu lokacije, države te regiona.

"Ključni faktor utjecaja na cijenu se odnosi na potražnju. Konkretno, rast potražnje za nekretninama neminovno vodi rastu cijene. Vrijedi i obrnuto, mada se nekada ti procesi sporije dešavaju. Cijena je uvijek rezultat odnosa dvije strane - prodavca i kupca. Dakle, ne formira se jednostrano", pojašnjava Čavalić.

Kada je riječ o rastu cijena nekretnina konkretno u Bosni i Hercegovini, nekoliko je razloga koji ih definišu.

"Prije svega izuzetna potražnja, posebno od strane dijaspore. Također, imamo kulturološke obrasce koji podrazumijevaju dugoročno čuvanje nekretnine. Ovo smanjuje dinamiku tržišta nekretnina. Naravno, inflacija je imala utjecaj također, naročito jer je dosta građana zbog pada vrijednosti novca, svoju štednju čuvalo upravo u nekretninama. Očekivanja su također bitna. Još uvijek nemamo tržišna očekivanja u vezi pada nekretnina. Poneki medijski natpisi, ništa više", kaže Čavalić te navodi kako nema značajnog fiskalnog tereta po pitanju posjedovanja nekretnina.

Dok se stariji sugrađani sa nostalgijom prisjećaju cijena koje su nekada preovladavale, mlade porodice koje tek započinju svoj životni put u trenutnom vremenu i sa trenutnim stanjem cijena nekretnina teško sebi mogu priuštiti stan o kakvom su maštali. 

Emir Aščić, agent za nekretnine, otkrio je koliko iznose cijene po kvadratnom metru, u novogradnji i starogradnji.

"Trenutna cijena po kvadratu u novogradnji iznosi od 3.800 KM do nekih 5.500 KM. U staroj gradnji je to od 2.500 KM do 4.000 KM u zavisnosti od lokacije i uređenja", kazao je Aščić.

Stanje cijena na tržistu je u blagom porastu u odnosu na prošlu godinu, a sve se svodi na zakon potražnje pojašnjava on.

"Velika ekspanzija novogradnje nam govori da je na tržištu velika potražnja i da nema dovoljno stanova u odnosu na broj kupaca. Sve se svodi na zakon potražnje koji kaže da potražnja raste i cijena raste, zbog toga i jesu cijene nekretnina visoke", zaključio je Aščić.

Ukoliko bi i došlo do zaustavljanja ovog trenda, cijene bi se razlikovale od grada do grada pojašnjavaju stručnjaci.

/ Anketa

Da li biste razmotrili kupovinu nekretnine ako dođe do pada cijena?
Rezultati

"Razumijevajući da svjedočimo usporavanju evropskih ekonomija, kao i domaće, sasvim je realno očekivati da se barem zaustavi trend rasta cijena nekretnina. Međutim, ovo zaustavljanje trenda rasta cijena nekretnina bi se razlikovalo od grada do grada - u većim gradovima gdje nedostaje prostora, cijene vjerovatno ostaju visoke", kaže Čavalić pojašnjavajući da je teško prognozirati navedeno.

"Jasno je da imamo balon na tržištu, ali pitanje je da li će u dogledno vrijeme doći do pucanja. Bosna i Hercegovina je mala zemlja. To čini tržište nekretninama manje dinamično", dodaje on. 

Bez obzira na povećanje cijena dosta je onih koji kupuju stanove, te nije ni neobično da se većina stambenih jedinica proda i prije završetka gradnje.

"U Tuzli imamo dosta mladih bračnih parova, naročito sa područja Tuzlanskog kantona, koji kupuju nekretnine. Pored toga, dijaspora koja iz godine u godinu povećava svoj broj, nastoji osigurati vezu sa državom i svojim gradom, upravo kroz kupovinu nekretnina", zaključuje Čavalić. 

Da li je Tuzla dostigla maksimum kada su u pitanju cijene otkrio je Nino Džambić, direktor kompanije "INPROZ Group" koja potpisuje izgradnju nekoliko uspješnih stambeno-poslovnih objekata u gradu soli. 

"Trenutno stanje cijena nekretnina je takvo, da smo po mom mišljenju dostigli maksimalnu cijenu što se tiče područja Tuzle. Cijene su takve jer trend nekretnina vani diktira stanje i u Tuzli", navodi Džambić.

On napominje da dolazi vrijeme kada će građani, s prosječnim platama, sve teže moći priuštiti vlastiti stan, te će biti prisiljeni živjeti pod kirijom ili uzeti kredit na 20 godina.

Uprkos očekivanjima da bi cijene mogle padati, naš sagovornik ne očekuje drastičan pad. 

"Generalno, mislim da su cijene u vrhuncu i da bi trebalo da padaju. Ali, isto tako ne očekujem neki drastičan pad. Cijena građevinskog materijala je prvi pokazatelj povećanja. Ona se jeste povećala, posebno ako govorimo o nekim završnim materijalima u smislu parketa, pa i keramike. Istovremeno, ne samo da su se povećale cijene materijala, nego i cijene usluge", pojašnjava on konstatujući da sve to zajedno dovodi do velikog povećanja.

"Interesovanje za nekretninama postoji, ali mislim da prodaja nije kao što je bila. Mislim da je trenutno na snazi neka vrsta stagnacije, jer imamo zasićeno tržište što se tiče stanova", zaključuje Džambić.

Porast cijena nije samo broj na papiru, nego stvarnost koja diktira odluke mnogih parova, porodica sa djecom i svih onih koji su tek zakoračili u svijet nekretnina. Dok jedni prate trendove na tržištu i povoljne prilike, drugi se suočavaju sa gorkom činjenicom da snovi o vlasništvu stana postaju sve udaljeniji.