Jake kiše uzrokovale štete poljoprivredi BiH: Poplave će umanjiti rod pšenice i za 50 posto
Foto: Tuzlanski.ba

Iako će se visina šteta u poljoprivredi  izazvana  poplavama moći utvrditi tek u narednih mjesec dana, već sada je izvjesno da će prinosi kako žitarica tako i povrća biti znatno umanjeni, javlja Anadolu Agency (AA).

U Lijevču Polju, zbog izlijevanja rijeke Vrbas i kanala koji kupe oborinske vode s planine Kozara, najveće štete pretrpjeli su poljoprivredni proizvođači u selu Mašići. Tamo je skoro u cijelosti uništena plastenička proizvodnja povrća i rasada krompira, a farmer iz Mašića, opština Gradiška, Vid Đukić kaže da je šteta samo na plastenicima veća od deset hiljada KM.

Kako stanje elementarne nepogode nije proglašeno ni na nivou opštine ni na nivou entiteta, to se i Đukić i ostali poljoprivrednici iz Lijevča polja pitaju ko će im nadoknaditi štetu izazvanu poplavama, zbog neodržavanja kanala za odvod oborinskih voda.

Prepolovljena sjetva kukuruza u Semberiji

Na području Semberije, uz ječam i pšenicu, najviše je stradao kukuruz, pa su u ovom trenutku najbolje prošli farmeri koji su zakasnili sa sjetvom kukuruza.

Šef Zavoda za strna žita Dragan Mandić istakao je da je zbog obilnih padavina i poplava, sjetva kukuruza na cijelom području RS prepolovljena.

“Na mnogim parcelama će se iz tih razloga sjetva morati ponoviti. Istovremeno želim upozoriti  da je prekomjerna vlaga utjecala je i na pojavu pojedinih bolesti na usjevima pšenice koja može da smanji prinose i do 50 posto”, kazao je Mandić.

Kako bi se štete na usjevima koliko-toliko smanjile, agronomi preporučuju korištenje hemijskih preparata na već posijanim usjevima , a u ponovljenoj sjetvi kukuruza hibride od sorti koje imaju kraći period vegetacije.

brana_modracFederalni operativni centar civilne zaštite je naveo da je poplavama na teritoriji Federacije BiH najviše pogođen Tuzlanski Kanton.

“Vodostaj na brani HA Modrac jutros je iznosio 199,62 u odnosu na mjerenje jučer, nivo je viši za 29 centimetara. Na području općine Gračanica, rijeka Spreča je poplavila oko 150 hektara poljoprivrednog zemljišta. Lokalni vodotoci su na granici izlijevanja. Na dva lokaliteta, MZ Lohinja i TC Etna, voda prelazi preko magistralnog puta, saobraća se otežano”, ističu iz Operativnog centra.

Napominju kako je vodostaj rijeke Spreče jutros na mjernom mjestu Kranovac bio 416 centimetara, dok se na 300 centimetara poduzimaju mjere zaštite od poplava. Ugroženo je šest stambenih objekata, a u jedan je prodrla voda.

Poplavljeno 200 hektara u Doboj Istoku

“Također, na području općine Doboj Istok, pod vodom je oko 200 hektara poljoprivrednog zemljišta. U naselju Klokotnica u vodenom okruženju nalazi se nekoliko poslovnih objekata. Na području općine Gradačac na nekoliko lokacija došlo je do izlijevanja lokalnih vodotoka. U naselju Kerep, uslijed izlijvanja potoka Zeljinka i Međićka, ugroženo je nekoliko stambenih objekata, a saobraćaj na regionalnom putu Kerep – Zelinja odvija se otežano. Također, na regionalnom putu Gradačac – Ormanica, dionica Kerep – Ormanica, uslijed izlijevanja rijeke Mala Tinja, saobraćaj je u prekidu”, kazali su iz Federalnog operativnog centra civilne zaštite.

Prema izvještaju Civilne zaštite Kalesija, u naselju Donji Rainci došlo je od priobalnog izlijevanja rijeke Spreče, a poplavljeno je oko 80 hektara poljoprivrednog zemljišta. Regionalni putni pravac Kalesija-Gojčin je zatvoren za sav saobraćaj.

Ilija Stojak, predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK, za Anadolu Agency (AA) je kazao da su najveće štete od poplava pričinjene u predjelu rijeke Spreče i na teritoriju Kalesije.

“Jutros sam posjetio to područje i razgovarao sa poljoprivrednicima. Veliki dio zasijanih površina je poplavljen i uloženi trud je uništen. Jednostavno, štete su velike i poljoprivednici bi već sada trebali prijaviti štete vlastima kako bi dobili neku nadoknadu”, ističe Stojak.

Napominje da su najviše pogođeni usjevi pšenice, krompira i kukuruza, dodajući kako je moguće da njihovi prinosi budu upola manji.

“Jednostavno, poplave su sprale gnojivo i to će izazvati velike štete. Najviše su pogođeni usjevi pšenice, krompira, kukuruza, generalno, žitarica, i to će se odraziti kasnije i na sve ostalo. Mogu slobodno kazati da će prinosi ovih usjeva biti za 50 posto manji zbog šteta koje su izazvale poplave. Ali, očekujemo da će se vrijeme popraviti narednih dana”, kazao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika TK.

Poplave i u Brčkom

brcko-poplaveTakođer, značajne štete izazvane poplavama nastale su i na području Brčko distrikta, a posebno u mjesnoj zajednici Brka.

Predstavnici ove mjesne zajednice uputili su apel Vladi Distrikta da se na području mjesnih zajednica Brka i Palanka proglasi, makar parcijalno, stanje elementarne nepogode.

Vlasti Brčko distrikta BiH su obećale da će tražiti saglasnost za odobravanje sredstava iz budžetske rezerve koja će biti operativna i omogućiti da se nastale štete u Brčkom saniraju u što skorijem roku.

S druge strane, vodostaj rijeke Bosne na mjernom mjestu Zenici jutros iznosi 230 centimetara sa tendecijom blagog opadanja. Nema izlijevanja rijeke iz svog korita. I na ostalim rijekama i svim vodenim tokovima zbog prestanka padavina vodostaji su u mirovanju ili u postepenom opadanju. (Izvor/Foto: AA)