Istraživanje: Žene zarađuju 13 posto manje od muškaraca u BiH
Foto: Tuzlanski.ba

Muškarci u Bosni i Hercegovini u prosjeku zarađuju oko 13 posto više od žena, dok ljudi sa fakultetskom diplomom imaju oko 15 posto veće prosječne prihode od onih sa srednjoškolskim obrazovanjem, pokazalo je istraživanje koje je proveo portal Plata.ba.

Kada se gleda prosječna plata po obrazovanju, istraživanje pokazuje da je prosječna neto plata za univerzitetsko obrazovanje u BiH 1.348 KM, a prosjek za srednjoškolsko obrazovanje 1.168 KM.

Postoje i razlike u zaradama među polovima, pa BiH slijedi Evropsku uniju s razlikom od 13 posto u korist muškaraca, gdje zaposlena žena u prosjeku zarađuje 14 posto manje od muškarca. Kako bi izjednačili dohotke spolova u Uniji, članovi Evropskog parlamenta 21. januara 2021. usvojili su rezoluciju o Strategiji EU za ravnopravnost spolova pozivajući Komisiju da izradi novi ambiciozni akcijski plan za smanjenje razlike u platama među spolovima , koji državama članicama postavlja jasne ciljeve da smanje spolnu razliku u sljedećih pet godina.

- Prema našim podacima, na osnovu ulaska ispitanika, prosječna plata za muškarce je 1.309, a za žene 1.160 KM.

Prema istraživanju spomenutog portala, koji je dio projekta koji se provodi u nekoliko zemalja svijeta, najviša isplaćena plata u BiH u posljednjih 12 mjeseci iznosi 8.533 KM. Ta plata je isplaćena jednom generalnom direktoru, a navedeni iznos, kako kažu, uključuje osnovnu platu i bonuse.

Gledajući prosječnu platu po zanimanju, u BiH najviše zarađuju menadžeri u zemljama, čija je prosječna plata 3.731, a spremačice najmanje 596 KM. Prva tri najplaćenija zanimanja uključuju generalnog menadžera (u prosjeku 3.719 KM) i direktora IT-a (3.417 KM). Istraživanje koje se provodi putem interneta, a podaci se dobijaju na osnovu podataka ispitanika i uključuju prosječnu neto platu u sedam zemalja regije, pokazuje da su na posljednja dva mjesta sjeverna Makedonija i Bosna i Hercegovina. (Plata.ba)