Fadil Novalić smatra da TTU i Dita imaju šansu za Aidu nije optimista
Foto: Tuzlanski.ba

Delegacija Vlade Federacije BiH, predvođena premijerom Fadilom Novalićem, posjetila je danas Tuzlanski kanton, gdje se susrela s kantonalnim premijerom Begom Gutićem i ministrima u Vladi TK, s kojima je razgovarala o stanju u privredi na podučju tog kantona.

- Ovo je moj kanton, ali to nije razlog zašto je moja prva posjeta baš ovom kantonu. Razlog je mnogo teži, zato što se TK već duže vrijeme nalazi u jednoj veoma problematičnoj situaciji, tačnije najtežoj u FBiH. Ne gledajući na veliki potencijal koji ima, makroekonomski pokazatelji za TK su negativni. To je kanton koji ima 99.000 nezaposlenih - rekao je premijer Novalić nakon sastanka s delegacijom Vlade TK.

7111Istakao je da je Vlada FBiH svjesna tih problema, kao i činjenice da moraju naći načina kako da pomognu TK.

Na sastanku je razgovarano o rješavanju problema preduzeća, kao što su "Dita“, "Konjuh“, Tvornica transportnih uređaja (TTU), a premijer Novalić je podvukao da to ne može biti jedinstveno rješenje te da svaka od firmi ima poseban problem, i po dugu i po kapitalu i po mogućnosti da se ponovo vrati na tržište.

- Činjenica je da šansu ima TTU, jer nije potpuno prestao raditi. On se može podići, kao i "Dita" jer je funkcionalna zbog odnosa dugova i kapitala. Ono što danas vidimo je da tvornica obuće "Aida" nema takvu šansu. Rješenje za navedene firme vidimo u mogućnosti kroz stečaj, u jednom slučaju bi to bilo stečajno restrukturiranje, a u drugom bi to bila stečajna likvidacija. Vlada FBiH će pomoći i u izmjeni propisa u tim stečajnim radnjama koje bi trebale biti efikasnije - izjavio je Novalić.

Naglašava da će se nastojati postići da stečajni proces traje što kraće te da se u roku od šest mjeseci to riješi, a potrebno je načiniti posebne mjere unutra odgovarajućeg zakona.

Ocijenio je također da je postojeći Zakon o radu nefleksibilan i da će nastojati da se pozabave i rješavanjem tih problema.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je nakon sastanka da su članovi kantonalne vlade na sastanku stavili akcenat na probleme u privredi i uvezivanje radnog staža radnicima te na Zakon o stečaju.

Očekujemo od Vlade FBiH da obezbijedi finansijski aranžman kada je u pitanju uvezivanje radnog staža za radnike na TK. To je zajednički posao i Vlade FBiH i Vlade TK, i nastojat ćemo da taj posao obavimo što brže i što efektnije - potcrtao je Gutić.

Predsjednik Sindikata radnika "Konjuha“ Mevludin Trakić kazao je da od premijera Novalića očekuju da pomogne u prevazilaženju problema u ovoj fabrici, kao i u ostalim firmama na području TK koje su u problemima.

- Mi smo dobili program konsolidacije i očekujemo da nam pomognu obje vlade, i kantonalna i federalna, da nastavimo proizvodnju - naglasio je Trakić u izjavi Feni.

Predsjednik Sindikata TTU Tuzla Mehmed Terzić poručio je kako polaže velike nade u premijera Novalića, jer je bio u Nadzornom odboru te firme i smatra ga kompetentnim da riješi njihov problem.

Upravo u vezi s rješavanjem problema u TTU-u, premijer Novalić je izjavio za Fenu da "TTU ima budućnost“ te da bi rješenje za ovu firmu bio stečaj.

- On je samo zapao u nesretnu privatizaciju, gdje je vrijednost fabrike izašla na privatno vlasništvo, a obaveze su ostale na TTU. Odnos kapitala i dugova nije loš, ali niko ne smije ući u fabriku jer ne zna koliki su dugovi. Stečaj bi bio rješenje, nakon čega bismo našli investitora za ovu firmu - ustvrdio je premijer Novalić.

Pojašnjava da se stečajni preustroji ne mogu izvesti ukoliko se ne riješi pitanje uvezivanja radnog staža radnika.

- Ne vrijedi ljudima da obavimo stečaj, a da radnici ostanu bez penzije. Zalagat ćemo se zajedno s Vladom TK da riješimo penziono za radnike i nađemo nove investitore - poručio je federalni premijer.

Osim premijera Novalića, u delegaciji Vlade FBiH koja je danas posjetila TK bili su i dopremijer i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata Salko Bukvarević, sekretar Vlade FBiH Edita Kalajdžić i savjetnik premijera Goran Miraščić.