Euro ponovo jača, nervoza u ECB-u
Foto: Tuzlanski.ba

Tečaj eura u odnosu na američki dolar je cijeli prošli tjedan bio u rasponu od 1,3800 do 1,3850 što je potaknulo mnoge predstavnike Europske Centralne banke da ponovno naglase da je euro prejak i da negativno utječe na gospodarsku situaciju u Eurozoni.

Čak je i francuski ministar financija izrazio zabrinutost po pitanju prejakog eura, te indirektno izvršio pritisak na ECB da napokon poduzme nešto u vezi toga.

Tržište se očito nije obaziralo na komentare o prejakom euru budući da je tečaj EUR/USD jutros ponovno porastao (u trenutku pisanja analize 1,3873). Mnogi investitori smatraju da će ECB ostati samo na riječima te čekaju konkretne mjere od strane ECB-a.

U međuvremenu, stopa inflacije u Eurozoni i dalje pada, što se može zaključiti i padu od 0,6% uvoznih cijena u Njemačkoj. Ukoliko inflacija nastavi padati, akcija ECB-a je vrlo vjerojatna.

U srijedu izlazi još jedan važan podatak o inflaciji na razini cijele Eurozone te se tada može očekivati nagli i veliki pomak tečaja eura u odnosu na sve ostale valute. Popis i raspored izlaska svih najavljenih obavijesti ovog tjedna pogledajte na ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

Prošlog tjedna je Centralna banka Novog Zelanda podigla referentnu kamatnu stopu sa 2,75 na 3,00% te postala prva među centralnim bankama razvijenih zemalja koja je to napravila. Podizanje kamatne stope se već neko vrijeme očekuje, što je rezultiralo jačanjem novozelandskog dolara zadnjih mjeseci. Tečaj NZD/USD na platformama Admiral Marketsa je samo nekoliko postotaka od rekordno visoke razine no budući da već dugo jača, ne treba očekivati značajni rast sa sadašnje razine.

S obzirom na nove informacije, kakvo kretanje valuta očekivati idućih mjeseci?

Kretanje tečaja eura će ovisiti o podacima o inflaciji u Eurozoni koji izlaze u srijedu i odlukama ECB-a na sastanku idućeg tjedna. Do tada će EUR/USD vjerojatno ostati na približno istoj razini, a ako ECB poduzme konkretne mjere za poticanje inflacije, možemo očekivati značajnije slabljenje eura u idućim mjesecima.

Australski dolar bi također trebao dodatno oslabiti jer je po mnogim parametrima značajno precijenjen u odnosu na američki dolar. Pad tečaja AUD/USD ispod 0,9000 mogu potaknuti ili loši podaci iz Australije ili Kine (najvećeg trgovinskog partnera) ili dobri podaci iz SAD-a koji se mogu očekivati idućih mjeseci. (Seebiz.net)