Dolar ojačao prema većini ostalih valuta: Da li će doći do smanjenja kamata?
Foto: Tuzlanski.ba

Na valutnim je tržištima vrijednost dolara proše sedmice porasla, ponajviše prema jenu, iako japanske vlasti prijete novim intervencijama ako se nastavi slabljenje jena.

Dolar blago ojačao

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0.2 posto, na 105.30 bodova.

Pritom je vrijednost dolara prema evropskoj valuti skliznula 0.1 posto, pa je cijena eura porasla na 1.0770 dolara.

No, dolar je ojačao prema japanskoj valuti, za 1.8 posto, pa je njegov tečaj dosegnuo 155.75 jena.

Iako japanske vlasti i dalje upozoravaju da će intervenisati ako jen nastavi slabiti, dolar je prošle sedmice znatno ojačao prema japanskoj valuti. Doduše, njegov se tečaj kreće znatno ispod 160 jena, najvišeg nivoa u 34 godine, kojeg je dosegnuo nedavno, prije nego što je japanska centralna banka intervenisala na tržištu.

Dolar je ojačao jer se očekuje da će zbog povišene inflacije američka centralna banka zadržati kamate na sadašnjim nivoima duže nego što se očekivalo.

Najava smanjenja kamata

Prošle je sedmice Lorie Logan, predsjednica ogranka Feda u Dallasu, kazala da nije jasno je li monetarna politika dovoljno restriktivna da bi spustila inflaciju prema ciljanoj razini od 2 posto i da je prerano za smanjenje kamata.

Počekom godine očekivalo se da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, možda i za 1.5 postotnih bodova, počevši od marta, no sada se procjenjuje da će centralna banka smanjiti kamate za samo 0.25 postotnih bodova, i to na jesen.

Po svemu sudeći, evropske centralne banke započet će ciklus smanjenja kamata prije Feda. Doduše, u četvrtak je britanska centralna banka zadržala kamatne stope nepromijenjene, no nakon poruka njenih čelnika na tržištu se očekuje da će već u junu smanjiti kamate, po prvi put nakon nekoliko godina podizanja cijene novca.

Procjenjuje se, također, da bi u junu i Evropska centralna banka mogla početi smanjivati kamate.