Članice WTO-a dogovorile ukidanje carina za IT proizvode
Foto: Tuzlanski.ba

Najvažnije izvoznice proizvoda informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Ženevi juče su postigle dogovor o ukidanju carina za više od 200 ICT proizvoda. Prema riječima generalnog direktora WTO Roberta Azeveda, to je prekretnica za ovaj važan dio svjetske trgovine.

U dogovoru je sudjelovalo 54 članica WTO-a, uključujući i glavni izvoznice ICT proizvoda, kao što su EU, Japan, Kina i SAD, a u budućnosti će se pridružiti i neke druge zemlje.

Sada će početi tehnička usklađivanja u pogledu realizacije sporazuma u praksi, a cilj je da se detaljan plan za njegovu provedbu pripremi do ministarske konferencije WTO-a koja će se održati u decembru u Nairobiju, Kenija.

Azevedo je rekao da sporazum pokriva 201 proizvod. Ovo uključuje npr. poluvodiče telekomunikacijske satelite, multimedijalne proizvode, potrošačku elektroniku, printere i kopir aparate, tehnološku medicinsku opremu, video igre i konzole, rutere za Wi-Fi, mikroskope, teleskope, zvučnike, mikrofone i slušalice. Takođe, tu su brojne komponente i alati za proizvodnju određenih krajnjih proizvoda.

Trgovina ovim proizvodima ima, prema WTO-u, obim veći od 1.100 milijardi eura godišnje, što predstavlja sedam posto svjetske trgovine, odnosno. više nego. prodaja automobila i srodnih proizvoda.

"Ukidanje carina na takav važan dio svjetske trgovine će imati ogroman uticaj", rekao je Azevedo i najavio da će pojednostavljenje trgovine ICT proizvodima doprinijeti ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti u svijetu.

Prema sporazumu, koji predstavlja nadogradnju Globalnog sporazuma o informacionim tehnologijama (ITA) iz 1996. godine, države će u tri godine postepeno ukinuti većinu carina na navedeni asortiman proizvoda.

Snižavanje carina će početi u julu iduće godine. Za osjetljivije proizvode će period postepenog smanjenja carina biti duži. (indikator.ba)