BiH nema dovoljno stručnog kadra za TE Stanari kod Doboja (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

U Stanarima kod Doboja u toku je gradnja termoelektrane snage 300 megavata. Planirana godišnja proizvodnja električne energije je dva miliona megavata po satu.

Riječ je o prvom takvom projektu u Bosni i Hercegovini nakon tri decenije, vrijednosti blizu 560 miliona eura.

Međutim, već se javljaju sumnje da bi ta termoelektrana od velikog energetskog projekta mogla postati veliki zagađivač.

hidroelektrana-stanariTermoelektranu grade kompanije iz Kine uz pomoć i savjete stručnjaka iz Švicarske i Njemačke. Osim 350 Kineza zaposleno je i blizu 450 radnika iz Bosne i Hercegovine.

Trenutno je logistika najveći izazov – oprema i dijelovi stižu iz Kine. Sve se sklapa u Stanarima.

“To podrazumijeva transport 110.000 do 120.000 metara kubnih opreme. Mi smo u ovom trenutku negdje oko polovine, možda i malo više, dopremili opreme neophodne za završetak objekta. Ovaj sam proces zahtijeva angažovanje cijelog regiona. Znači, uključene su i transportne kompanije i infrastruktura i željeznica i luke iz cijelog regiona”, navodi Predrag Cvetković (EFT – Rudnik i TE Stanari).

Stav mještana

Za rad termoelektrane koristit će se ugalj iz rudnika u Stanarima, koji je u vlasništvu EFT grupe. Trenutna proizvodnja je iznad milion tona godišnje, a planiraju je udvostručiti za potrebe termoelektrane.

Do sada je u gradnju termoelektrane uloženo više od 305 miliona eura, površina gradilišta je blizu 30 hektara, a planirano je i više od 50 pomoćnih objekata. U EFT grupi uvjeravaju da projekat poštuje sve standarde Evropske unije kada je riječ o zaštiti životne sredine.

“Ima mnogo ljudi koji ili nemaju dovoljno saznanja ili predznanja da u potpunosti prate. Tu smo, spremni da u potpunosti sa njima dođemo do nivoa da shvatimo značaj ovakvog objekta i za [bosanskohercegovački entitet] Republiku Srpsku i za okruženje, i da napravimo najbolju moguću saradnju”, ističe direktor Ivica Jakovljević.

Mještani Stanara traže status posebne opštine kako prihodi od rudnika ne bi išli u kasu Grada Doboja. Milivoje Vidović i Vladimir Ristić slažu se s tim i nadaju da će TE donijeti prihode i radna mjesta. Ipak, Vidovića brine moguće zagađenje.

Problem radna snaga

Radna snaga za termoelektranu je već sada problem. Bosna i Hercegovina nema dovoljno stručnog kadra za ovakav projekat, niti za rad termoelektrane. U potrazi su za radnom snagom i u zemljama regije. Ipak, predvidjeli su to ugovorom s Kinezima. Pet godina nakon izgradnje upravljat će termoelektranom uz njihovu pomoć, navodi novinarka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić, koja se javila iz Stanara.

“Ova termoelektrana trebalo bi da počne sa komercijalnim radom u septembru 2016. godine. Takođe, trebalo bi da zapošljava 900 radnika. Već su pripremljene i neke zalihe uglja za eksploataciju kako bi termoelektrana mogla da radi neometano u prve dvije do tri godine”, dodaje ona. (Izvor: Al Jazeera)