Foto: Tuzlanski.ba

Tuzlanska IT firma "Source Code" može da se pohvali da njihovo rješenje za komercijaliste i menadžere prodaje danas koriste firme od SAD-a do Tajlanda, da je isto tako popularno na domaćem terenu, jer ga koristi oko 1.200 komercijalista u 40 firmi.

Kako kaže u intervjuu za portal eKapija.com direktor "Source Code"-a Amir Mešković, to je tek početak dobrog posla sa "OptimusMB"-om, koji je lansiran prije dvije godine. Velika podrška je i saradnja sa kompanijom "Microsoft", koja je "Source Code" izabrala za partnera godine za 2014. Sa našim sagovornikom razgovorali smo o zadovoljstvu saradnje sa tom svjetskom kompanijom, planovima, ali smo htjeli da čujemo i njegovo mišljenje o ulozi IT sektora u ekonomskom razvoju BiH.

optimus_mb

Vaše rješenje "OptimusMB" sve je popularnije među najvećim kompanijama u BiH. Nedavno ga je implementirao i "Klas". U čemu je tajna velikog uspjeha?

- Tajna uspjeha "OptimusMB" sistema su zdravi i dobro postavljeni poslovni procesi koji se implementacijom naše tehnologije automatizuju, kao i naša sposobnost da se 100% fokusiramo na potrebe svojih klijenata. Apsolutnom fleksibilnošću i konstantnim traganjem za rješenjima kako tehnološki implementirati zahtjeve svojih klijenata doveli smo se u situaciju da imamo zdrave partnerske odnose sa liderima skoro svih industrija.

Koliko se kompanija odlučilo za "OptimusMB" od kada je lansiran?

- Trenutno u Bosni i Hercegovini imamo oko 1.200 komercijalista u cca 40 firmi koji svakodnevno koriste "OptimusMB" dok van BiH imamo oko 900. Ako uzmemo u obzir da je "OptimusMB" dostupan tek dvije godine kao i odziv marketa, smatram da još nismo ni počeli.

Na koja evropska i svjetska tržišta je stigao "OptimusMB"?

- "OptimusMB" se trenutno koristi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji, Albaniji, Tajlandu i Kambodži. Dostupan je na bosanskom, hrvatskom, srpskom, engleskom, njemačkom, arapskom, kao i khmer (kambodžijskom) i tajlandskom jeziku.

Planirate li proširiti "Optimus Business" platformu?

- U narednih mjesec dana planiramo pustiti u rad "Optimus Business Framework 2" kojim ćemo ujediniti sva dosadašnja rješenja poput "OptimusMB" sistema u jednu jedinstvenu platformu koja će se koristiti za upravljanje svim resursima u organizacijama.

surce-code45667

Koliko ste zadovoljni saradnjom sa "Microsoft"-om?

- "Microsoft BiH" je naš strateški partner već dugi niz godina i naša saradnja je veoma uspješna. Preko svojih tehnoloških centara kao i kanala prodaje, "Microsoft" nama otvara vrata na svjetska tržišta, dok mi u samom razvoju "Optimus" platforme koristimo niz "Microsoft"-ovih tehnologija i omogućavamo dostupnost svih naših usluga putem Windows platforme. "Microsoft"-ova podrška nama kao i cjelokupnom IT sektoru u Bosni i Hercegovini je od vitalnog značaja. Sama činjenica da smo dobili nagradu "Partner godine za 2014 godinu" nam je dovoljno "jak vjetar u leđa" da i dalje nastavimo opravdavati ukazano povjerenje kao i podršku koju nam "Microsoft" pruža.

Planirate li neke nove projekte u saradnji sa tom svjetskom kompanijom?

- Mi već intenzivno radimo na nekoliko novih projekata sa "Microsoft"-om, a svi su blisko vezani za novu verziju "Microsoft Windows" operativnog sistema. Kako bi bili u stanju održati obećanje koje dajemo svojim klijentima da ćemo im uvijek pružati najbolju dostupnu tehnologiju mi moramo biti uključeni u sve svjetske tehnološke trendove. "Microsoft", kao vodeća svjetska IT firma, nama omogućava da uvijek budemo u centru svih tehnoloških unapređenja i da konstantno i kontinuirano razvijamo svoja rješenja koristeći resurse i tehnologije koje, u mnogim slučajevima, nisu još ni dostupne na marketu.

Sve češće čujemo izjave da je IT sektor značajan katalizator razvoja BiH, sve je više uspješnih firmi i startapova. Kako Vi gledate na to?

- Kao i sa većinom ostalih izjava koje se plasiraju u medijima kada je u pitanju "strategija razvoja", "izlaz iz ekonomske krize" i slično, i ta teza da je IT sektor katalizator razvoja BiH je apsolutno smiješna.

IT sektor je uslužna djelatnost koja ima za primarnu svrhu da putem automatizacije olakša poslovanje organizacijama. Ako organizacije ne funkcionišu, IT će automatizacijom pogrešnih ili loših poslovnih procesa samo ubrzati eventualni propast istih organizacija. Katalizator razvoja BiH može biti samo u proizvodno-uslužnom sektoru kojeg IT može samo podržati ali ako se nastavimo orijentisati samo na uvoz i distribuciju stranih proizvoda – ne piše nam se dobro.

source_code_optimus_22

Dodatno ako analiziramo IT sektor u regiji, vrlo je malo firmi koje, poput nas, razvijaju sopstvena IT rješenja jer se svi uglavnom fokusiraju na implementaciju i adaptiranje stranih IT rješenja gdje smo opet svi na "gubitku", jer kao informatičari postajemo eksperti za strane sisteme i samim time podržavamo ekonomije stranih država.

Ako mislimo razvijati ekonomiju BiH, svi moramo da se fokusiramo na domaću proizvodnju koju moramo podržati kao kupci i kao proizvođači. Mi imamo pamet, znanje resurse i volju i mišljenja sam da nam svima nedostaje fokusa što sam siguran da će s vremenom doći. Mi moramo proizvoditi, a ne samo prodavati. "Source Code" je pokazao da se to može! Zamislite koliko smo mi ponosni na činjenicu kada u Njemačkoj, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Americi, Ujedinjenjim Arapskim Emiratima, Tajlandu, Kambodži ili Turskoj organizacije koriste naše sisteme koji su 100% razvijeni u Bosni i Hercegovini i u kojima je poslovna logika razvijena od strane domaćih firmi kao što su "Klas", "Vispak", AS Jelah, "PartnerMKF", "Madi", "Perutnina Ptuj BiH", "Coca Cola BiH", "Hifa Group", "Akova", "WurthBH", "Amko komerc" i drugi.

Koliko je to veliko priznanje bosansko-hercegovačkim menadžerima da se pored svih poslovnih rješenja koja su dostupna u navedenim državama organizacije masovno opredjeljuju za naše "Made in BiH" rješenje ostavljam Vama i Vašim čitaocima da procjene.

Sve dok je navedenih izjava da je spas u IT sektoru, kao i priča o prodaji i ovo malo resursa što imamo poput "BH Telecom"-a ili "Elektroprivrede BiH" budite sigurni da ljudi koji to "izjavljuju" ili nemaju pojma o čemu pričaju ili ne žele dobro Bosni i Hercegovini.

Koliko inženjera danas radi u "Source Code"-u i hoće li biti novih zapošljavanja?

- Danas "Source Code" tim čini 14 mladih inženjera, koji osim konstantne "izloženosti" najnovijim tehnologijama, također postaju eksperti u različitim sferama poslovanja, kao što su komercijala, logistika ili upravljanje ljudskim resursima. Slobodno mogu tvrditi da su naši programeri, dizajneri, sistemski arhitekti kao i administratori baza podataka među najboljima u regiji. Ako uzmete u obzir da naši sistemi danas procesiraju više od 9 miliona podataka dnevno i da trenutno imamo svoja rješenja implementirana u više od 290 firmi širom svijeta, siguran sam da i sami možete zamisliti šta su sve naši inženjeri u stanju uraditi. Što se tiče novih zapošljavanja, "Source Code" će i dalje nastaviti zapošljavati najbolje od najboljih, jer naši klijenti to zaslužuju s obzirom da su i sami takvi.

Koji su generalno planovi Vaše kompanije u narednim godinama?

- U naredne dvije godine planiramo da proširimo "Optimus Business Framework" sa rješenjima za upravljanje proizvodnjom i skladištima kao i rješenjem za upravljanje maloprodajama kako bi stavili OBF u poziciju jedinstvenog sistema na svijetu koji proizvode i/ili usluge prati od samog kreiranja ili ulaza u skladišta pa sve do konzumacije istih u maloprodajama čime ćemo omogućiti svojim klijentima apsolutnu kontrolu nad svim resursima kojima raspolažu.

Naravno, razvoj OBF-a u postojećim sferama će se i dalje nastaviti adaptacijom i prilagođavanjem najnovije tehnologije kao i zahtjeva od strane naših klijenata.

Razgovarala: Teodora Brnjoš / ekapija.ba