Agrokor za policu u Konzumu i Mercatoru traži 10% lanjskog prometa
Foto: Tuzlanski.ba

Slovenski prehrambeni dobavljači Mercatora pozvani su ovih dana na pregovore u sjedište koncerna Agrokor, od juna novog većinskog vlasnika slovenskog trgovačkog lanca, i ostali neugodno iznenađeni.

Kako bi zadržali svoje mjesto na policama Mercatora, koncern Ivice Todorića od njih traži uplatu od 10 posto lanjskog prometa koji su ostvarili s Konzumom ili Mercatorom, piše ljubljanski poslovni list Finance.

Takav im je postupak u Zagrebu pojašnjen kao 'strateško djelovanje s najvećim trgovcem na Balkanu'.

Taj novac bi garantirao najvećim regionalnim dobavljačima da će biti na policama Mercatora i Konzuma naredne tri godine. Konkretno: ako je dobavljač lani imao promet s jednim od ta dva lanca od milion eura, sada mora ekstra platiti sto hiljada eura.

- U Zagrebu su nam pojasnili da su Mercator i Konzum sada top trgovac u regiji i da će nam omogućiti najbolju poziciju u svim njihovim centrima. Također, da će novcem koji platimo za police renovirati i ulagati u nove centre pa ćemo tako i mi povećati prodaju. Zato imaju najveća očekivanja od regionalnih dobavljača i multinacionalki, rekao je za Finance jedan od dobavljača.

Drugi pak dobavljač kaže da je Agrokorova 'ponuda' neuobičajena.

- Nikad nismo dobili slične ponude. Uobičajeno je da ponudimo nove proizvode koje želimo promovirati preko polica i za to platimo nekoliko hiljada. Isto vrijedi i za marketinške troškove.
Podsjetimo, Agrokor je za 544 miliona eura ljetos kupio većinski udio u Mercatoru, čime je stvorena najveća regionalna maloprodajna mreža koju čine Mercator i Konzum s prometom većim od pet milijardi eura.