Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trošak 40 centi: Dobio otkaz jer je punio električni automobil na poslu

Preuzmite sliku

Florian M. (27) iz Duisburga do nedavno je imao posao recepcionera u hostelu za mlade, ali početkom prošle godine, nakon što je na poslu odlučio napuniti svoj plug-in hibridni Golf strujom, Florian je dobio otkaz, piše Bild 

Kada je ‘samo kratko‘ napunio svoj automobil pomoću produžnog kabla u utičnici u hodniku, uhvatio ga je direktor hostela i uslijedio je raskid ugovora. Par dana kasnije, Florian je tužio svog poslodavca. Iz njegove perspektive, zaposlenicima se tolerira punjenje mobitela, tableta, električnih bicikala i romobila, pa zašto onda ne i električnih automobila?

‘Samo sam htio biti siguran da ću s automobilom doći kući‘, rekao je Florian na sudu.

No, njegov bivši šef, tvrdi da taj incident s punjenjem automobila nije bio izoliran slučaj: Florian struju na poslu nije punio samo 12. januara 2022., nego desetak puta. Šef također tvrdi da je u spornom incidentu Florian svoj automobil punio najmanje 20 minuta i ukrao struju u vrijednosti od 40 centi.

Iako je finansijska šteta minimalna, dogodio se značajan gubitak povjerenja.

‘Isto tako, navodna tolerancija firme prema punjenju privatnih uređaja ne postoji. Kućni red to čak i zabranjuje‘, naveo je šef hostela.

Spor je sada okončan pred Regionalnim radnim sudom u Düsseldorfu, a suci su donijeli odluku da bi ‘opomena radniku bila dovoljna‘. Tužitelj Florian će dobiti bruto ‘otpremninu od 8000 eura i dobru preporuku‘.

Također, otkaz se poništava, ali se radni odnos ne nastavlja. Prema mišljenju sudaca osnova za daljnju suradnju više ne postoji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje