Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tesla najavila ukidanje 400 radnih mjesta u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Američki proizvođač električnih automobila Tesla objavio je u utorak da će ukinuti 400 radnih mjesta u pogonu kod Berlina, istaknuvši slabu prodaju u uslovima žestokog cjenovnog rata među proizvođačima.

Početkom prošle sedmice Tesla je najavio da će zbog posustajanja potražnje i žestoke cjenovne konkurencije otpustiti više od desetine radne snage širom svijeta, što bi značilo otkaze za nekih 14.000 zaposlenika. Kompanija nije navela točnu brojku, a prema godišnjem izvješću za 2023. zapošljavali su u decembru 140.473 radnika.

U četvrtak kompanija je izvijestila da neće produljiti ugovore 300 radnika zaposlenih ‘na određeno vrijeme’ u pogonu u Gruenheideu. Teslina glasnogovornica naglasila je tom prilikom da otkaze nisu dobili Teslini radnici.

U tvornici u Gruenheimu trenutno radi 12 hiljada radnika.

U utorak Tesla je objavio da će u jedinoj tvornici u Evropi otpustiti 400 radnika.

Trenutno slabljenje tržišta električnih automobila predstavlja izazov i za Teslu, naveli su u saopćenju među razlozima za gašenje radnih mjesta.

Najavili su program za “dobrovoljni odlazak” kako bi se izbjegli otkazi. Uprava će o njegovoj provedbi razgovarati s radničkim vijećem, dodali su, ne navodeći pojedinosti.

Ugovorni partneri već su zaposlili većinu otpuštenih radnika ‘na određeno’, tvrde.

Početkom mjeseca Tesla je preliminarno izvijestio da je prvom tromjesečju isporučio približno 387 hiljada vozila, otprilike osam posto manje nego u prva tri mjeseca 2023. godine, izdvojivši, između ostalog, krizu u Crvenom moru i podmetnuti požar u pogonu kod Berlina.

Kompanija je prošle godine više puta snizila cijene kako bi održala potražnju, što se očitovalo 40-postotnim skokom prodaje i prodanih 1,8 miliona automobila. Na kraju godine prihod je naglo usporio, na samo tri posto, a uprava je upozorila da očekuje znatno slabiji rast u 2024.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,