Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Škoda uvodi vještačku inteligenciju u svoja vozila

Preuzmite sliku

Popularno

Škoda Auto najavljuje integraciju ChatGPT chatbot-a baziranog na veštačkoj inteligenciji u svoju glasovnu asistenciju Laura.

Ovaj važan korak će poboljšati iskustvo mnogih korisnika i olakšati svakodnevni život. Škoda modeli bazirani na MEB GP i MQB EVO platformama imaće koristi od ove nove karakteristike.

Moći će da pristupe velikoj bazi podataka vještačke inteligencije i da im se sadržaj čita tokom vožnje.

Ovu novu funkciju pokreće Cerence Chat Pro tehnološkog partnera Cerence Inc, koji nudi jedinstvenu integraciju ChatGPT-a za automobile. Lični podaci i podaci o vozilu zaštićeni su u svakom trenutku.

Novi chatbot će biti ponuđen zajedno s najnovijom generacijom infotainment sistema od sredine 2024. Biće dostupan u sledećim modelima koji se baziraju na platformama MEB GP i MQB EVO: odabrane verzije modela Škoda Enyaq, nova generacija modela Škoda Superb i Kodiaq i redizajnirana Škoda Octavia.

Omogućena od strane Cerence Chat Pro, integracija ChatGPT-a u glasovnu asistenciju Laura uvodi niz novih mogućnosti koje daleko prevazilaze prethodne glasovne naredbe.

Glasovni asistent Laura može se koristiti, recimo, za upravljanje infotainmentom, navigacijom i klima uređajem i odgovaranje na pitanja na temu opšteg znanja. U budućnosti će AI pružati dodatne informacije kao odgovore na pitanja koja prevazilaze ovo kao dio svojih stalno rastućih mogućnosti.

Na primer, obogaćivanje razgovora, razjašnjavanje nedoumica, interakcija na intuitivnom jeziku, primanje informacija specifičnih za vozilo i još mnogo toga — koristi se potpuno bez ruku za još veću bezbednost za vozača i putnike.

Operacija ostaje jednostavna za vozača: glasovni asistent se aktivira sa “Ok, Laura” ili pritiskom na odgovarajuće dugme na volanu.

Ako Škoda sistem ne može da odgovori na zahtev, on se anonimno prosleđuje AI-u. ChatGPT ne pristupa podacima vozila ili ličnim podacima.

Sve interakcije se odmah brišu nakon obrade kako bi se osigurao najviši standard zaštite podataka. Ova nova karakteristika takođe će biti dostupna u drugim modelima Volkswagen grupe, piše magazinauto.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje