Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ostalo vam je uključeno svjetlo u automobilu? Evo koliko je vremena potrebno da isprazni akumulator

Preuzmite sliku

Popularno

Desi vam se da ste zaboravili ugasiti svijetla ili ne zaključati vrata? Koliko je potrebno da se akumulator isprazni? 

Na ta pitanja odgovor je dao Marin Morava, tehnički savjetnik u Hrvatskom autoklubu.

Akumulatori manjeg kapaciteta kod, kao na primjer, benzinskih motora, ako prenoće s uključenim osvjetljenjem putničkog prostora mogu se isprazniti do te mjere, da naredni dan više nije moguće pokrenuti motor, što je zapravo i najčešći problem.

Najčešće će ovaj problem obuhvati akumulatore vozila, koji su stariji od dvije godine i zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja  smanjen im je kapacitet.

Prema tome, struje koje mogu protjecati u stanju mirovanja se kreću cca od 0,4 do 2 A ovisno o broju sijalica, što može starijem akumulatoru predstavljati problem, ako je u pitanju veći broj rasvjetnih pozicija. Problemi s pokretanjem motora mogu nastupiti već nakon povratka vozilu nakon petog sata rada istih sijalica u stanju mirovanja. Ostat će nešto struje u vozilu za manju potrošnju, ali to je nedovoljno da startamo motor.

Ovaj tip problema se najčešće dogodi vozačima, kada se vrata vozila u potpunosti ne zatvore ili se unutrašnja rasvjeta uključi na prekidaču završetkom vožnje, kako bi se nešto pročitalo i završetkom putovanja se napušta vozilo, a prekidač se ručno ne vrati na automatsko isključivanje i napusti se vozilo očekujući da će se unutarnja rasvjeta sama isključiti.

 • S obzirom na to da je svjetlo bilo uključeno predvečer, sljedeći ponovni kontakt s vozilom je naredni dan, ujutro i već se možemo naći zatečeni, jer vozilo ne reaguje na daljinski ključ i moramo ući u vozilo uz pomoć mehaničkog ključa preko bravice vrata.

  Mnoga vozila, kad se zaključaju, imaju funkciju soft gašenja unutrašnje rasvjete od 2 do 10 sekundi nakon zaključavanja vozila. Kad zaključavamo vozilo, već po automatizmu očekujemo da će se to svjetlo ugasiti. No, ako ne zatvorimo vrata dovoljno, ona će ostati uključena na nekim modelima.

  Srećom na ovaj problem nova vozila uglavnom su imuna, jer čak i u slučaju otvorenih vrata slijedi gašenje svjetala za desetak minuta.

  Ako imate stariji model, nije loše pričekati nakon zatvaranja vozila da se svjetla ugase.

  Prekontrolišite jeste li isključili sva svjetla u vozilu od vanjskog do unutarnjeg osvjetljenja, kao i auto upaljač, kako ne bi nepotrebno ispraznili akumulator vozila i izbjegli nemogućnost pokretanja motora naredni dan.

  Ako se vozilo ne može pokrenuti radi prepoznatljivih simptoma praznog akumulatora preporuka je kontaktirati pomoć na cesti i zatražiti stručan savjet. (Revijahak.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje