Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oboren svjetski rekord: Električni auto bez stajanja prešao 2000 km

Preuzmite sliku

Popularno

Doseg je jedna od glavnih mana električnih automobila, smatraju protivnici elektrifikacije.

S tim se ne slaže izraelski startup, koji je u saradnji s partnerima uspio razviti sistem koji omogućava električnim vozilima da voze na struju praktično bez ograničenja.

U projekt su se uključili Toyota i Denso, a već sada, nekoliko mjeseci od potpisivanja sporazuma o saradnji, možemo vidjeti prve plodove.

Modificirana Toyota PHEV s baterijom kapaciteta tek 18 kWh uspjela je voziti 100 sati bez prekida i pritom preći gotovo 2.000 km. Električni auto je bez stajanja prešao 1200 milja ili 1942 km.

 • Da bi takvo dostignuće bilo moguće, korišten je poligon na koji je instalirana tehnologija za bežično punjenje.

  Sada stvari postaju jasnije. Nakon 100 sati vožnje Toyota je bežičnim putem primila 241.69 kWh energije. Automobil se zaustavljao samo zbog izmjena vozača.

  Naime, čak je njih 55 učestvovalo u rušenju ovog rekorda.

  Electreon u saradnji s partnerima razvija sistem bežičnog punjenja koji bi se u praksi mogao koristiti na autocestama. Pritom bi tehnologiju nudili u svojevrsnom kitu koji bi i starijim vozilima omogućavao bežično punjenje.

  Kako prenosi Index, pilot-projekti pokrenuti su u Švedskoj, Francuskoj i Belgiji, a aktivan je i pilot-projekt vrijedan 3,2 miliona eura koji se tiče pogona buseva u javnom prijevozu u Njemačkoj.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,