Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mnogi vozači griješe: Kada morate koristiti pokazivač smjera u kružnom toku?

Preuzmite sliku

Popularno

Vozači često nisu sigurni trebaju li signalizirati kada ulaze ili izlaze iz kružnog toka.

Posebice vozači koji rijetko voze u kružnom tokovu mogu biti nesigurni kako se ispravno ponašati. Pogotovo kada se radi o višetračnom kružnom toku. Mišljenja su različita, posebno kada je u pitanju kada koristiti pokazivač smjera ili popularno žmigavac.

Mnogi mogu pomisliti: igraj na sigurno i koristi pokazivač smjera oba puta. Bolje previše nego premalo, ne može škoditi. Da, ali može. Ako na kružnom toku „žmignete“ u pogrešno vrijeme, riskirate kaznu.

Morate li signalizirati prilikom ulaska ili izlaska iz kružnog toka? Mnogi to ne znaju.

Često možete vidjeti vozače koji koriste pokazivač smjera pri ulasku u kružni tok. To ne samo da nije u redu, nego je čak i zabranjeno. “Prilikom ulaska u kružni tok nije dopuštena uporaba pokazivača smjera”, kaže se u stavci 8. Zakona o cestovnom prometu (StVO). Prometni znakovi također su stalni izvor zabune za vozače.

Korištenje pokazivača smjera pri ulasku u kružni tok nije samo uobičajena zabluda, već je i apsolutna zabrana. Jer: Smjer vožnje u kružnom toku je unaprijed određen. Ako skrenete u kružni tok, neminovno možete ići samo u jednom smjeru. Stoga je nepotrebno o tome ponovno obavještavati ostale sudionike u prometu, piše Fenix magazin.

Međutim, ono što drugi vozači u kružnom toku ne mogu znati je kada namjeravate ponovno napustiti kružni tok. Stoga prije izlaska iz kružnog toka morate na vrijeme dati žmigavac. “Samo pri izlasku iz kružnog toka, trebate upotrijebiti žmigavac”, pojašnjavaju također iz ADAC-a.

Neki vozači, koji žele izaći iz kružnog toka direktno na prvom izlazu, već „žmigaju“ pri ulasku u kružni tok. Pa se ponašaju kao da se samo okreću. To također nije dopušteno. Pogotovo zato što drugi automobili u kružnom toku ne mogu znati daju li jednostavno pogrešan signal ili pokazuju da treba izaći na prvom izlazu.

Kružni tok s više traka: ko ima prednost?

Prije nego što uđete u kružni tok s više traka, trebali biste znati na koji izlaz želite izaći. Na primjer, ako morate izaći na prvi ili drugi izlaz, trebali biste ući u krajnju vanjsku traku krajnje desno. Ako je vaše odredište kasniji izlaz, ima smisla voziti unutarnjom trakom. Time se osigurava dobar protok prometa. Prestrojavanje u vanjski trak treba obaviti na vrijeme. Ne zaboravite upaliti žmigavac kada mijenjate vozni trak.

Ako odmah ne promijenite traku, morate napraviti dodatni krug u kružnom toku. Ostanite mirni i ne paničarite. Iznenadna promjena trake povećava rizik od nesreće. Automobili u krajnjoj rubnoj traci imaju prednost.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje