Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Lamborghini Centenario – prodani i prije nego što su proizvedeni (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Centenario do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi i juri više od 350 km/h, a napravljen je kao posveta osnivaču firme Ferruciu Lamborghiniju

Izrada posebnih edicijskih modela pokazala se jednom od najprofitabilnijih poslovnih odluka u Lamborghiniju. Nakon fantastičnih Reventona i Venena tradiciju nastavlja superatraktivni Centenario koji je napravljen u čast stote godišnjice rođenja osnivača tvrtke, Talijana Ferrucia Lamborghinija.

Utemeljen je na serijskome Aventadoru, no dizajnerski i tehnološki izmijenjen je do neprepoznatljivosti. Inovativan dizajn inspiriran je trkačim automobilima i svaki detalj ima ne samo estetsku nego i funkcionalnu vrijednost. Prednji spojler, bočni pragovi, stražnji difuzor… sve je napravljeno kako bi bio aerodinamički učinkovit. I stražnji se spojler izdiže i zakreće ovisno o brzini vozila.

Jedan od najboljih dijelova zasigurno je Centenariov motor. Radi se o klasičnome čistokrvnom benzinskom motoru s V konfiguracijom 12 cilindara. Volumen je 6,5 litara i sa 770 KS jedan je od najsnažnijih automobila s atmosferskim motorom. Snagu postiže na 8600 okretaja u minuti. Ona se prenosi pogonom na sve točkove, a novost je i sustav upravljanja na sve točkove, kako bi se poboljšale stabilnost i upravljivost. Masa je samo 1520 kilograma pa svaka konjska snaga nosi 1,97 kilograma. Povoljan omjer snage i mase najbolje dokazuju performanse – do 100 km/h stiže za 2,8 sekundi, a do 300 km/h za 23,5 sekundi. Jednako dojmljive su i mogućnosti kočenja, jer je dovoljno manje od 30 metara da se zaustavi s brzine od 100 km/h.

Lamborghini je najavio kako će proizvesti samo 20 primjeraka kupea i isto toliko otvorenih roadstera, a svih četrdeset unaprijed je rasprodano bogatim kolekcionarima po 1,75 miliona eura. Kao i u ostalim posebnim edicijama za očekivati je kako će s godinama cijena Centenarija samo rasti. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje