Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineska kompanija BYD prestigla je “Teslu”

Preuzmite sliku

Kineska kompanija “BYD” prestigla je “Teslu” i postala lider na tržištu električnih automobila, a prošle godine prodala je više od tri miliona automobila.

Iako su mnogi tek nedavno čuli za ovu kinesku firmu, BYD je osnovan sredinom devedesetih u Šenženu, a na berzi je još od 2002. godine.

Kompaniju je osnovao hemičar Vang Čuanfu, a na početku bavila se proizvodnjom litijumsko-jonskih baterija.

Fokus na baterije u vrijeme velikog “procvata” tržišta mobilnih telefona pokazao se ključnim za uspjeh i jednim od razloga naglog stasavanja kompanije, koja je baterije isporučivala tadašnjim liderima na tržištu poput “Nokije” i “Motorole”.

Prvi korak u automobilskoj industriji BYD je napravio 2003. godine akvizicijom jednog malog kineskog proizvođača automobila, dok su prvi električni automobil predstavili dvije godine poslije.

Kao prelomni trenutak u uspjehu kompanije stručnjaci navode predstavljanje “blejd baterije”. Riječ je o litij-željezno-fosfatnoj bateriji od koje su drugi proizvođači baterije počeli odustajati zbog slabe gustoće energije.

Ali, BYD je uspio da napraviti baterije veće gustoće energije koje su se pokazale veoma sigurnim – navode ekonomski portali.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,