Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

BMW otkrio do kada će zadržati manuelne mjenjače

Preuzmite sliku

Popularno

Manuelni menjači polako ustupaju mjesto automaticima. Vozačima su oni komforniji i brži, a danas su na takvom nivou razvoja da se sa njima ne povećava potrošnja goriva.

CarBuzz je bio na BMW M Festivalu na stazi Kyalami Grand Prix u Južnoafričkoj Republici gdje je razgovarao sa šefom BMW M odjeljenja, Frankom van Melom. Jedno od ključnih pitanja bilo je koliko dugo će ručni mjenjači biti dostupni u BMW modelima?

“Manuelni mjenjač, nažalost, više nije toliko rasprostranjen. Više je bitan u određenim segmentima, odnosno modelima M2 i M3, kao i u M4. Za te automobile nastavljamo da nudimo ručne mjenjače i te će se verzije prodavati do kraja ove decenije”, rekao je van Mel.

Timo Resch, potpredsjednik odjeljenja za kupce, marku i prodaju za BMW M, dodao je da kompanija prati aktivnosti kupaca koji postavljaju peticije online i glasaju, te uglavnom traže da BMW zadrži manuelni mjenjač.

Reš je rekao da su inženjeri pitali zašto bi nekome uopšte bio potreban ručni mjenjač kada su automatski brži, ali onda su im iz marketinškog odjeljenja jednostavno odgovorili: fanovi su to tražili.

U M modelima ručni mjenjač još “živi”, ali u ostalim, konvencionalnijim, sve više ustupa mjesto automaticima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,