Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zovu veterinare i mole za eutanaziranje pasa: Strah ih je zaraze

Preuzmite sliku

Popularno

Panika u svijetu zbog korona virusa i dalje raste, a u Australiji je prešla na novi nivo. Nekolicina Australaca koji imaju kućne ljubimce, naime, traže od veterinara da eutanaziraju njihove životinje.

Veterinarska klinika u Sydneyu tako je u prethodne dvije sedmice dobila tri poziva od vlasnika životinja koji su tražili eutanaziju svojih kućnih ljubimaca.

Mnogi se boje da će životinje doći u kontakt s virusom te da će ga prenijeti na njihovu djecu i ostale ukućane.

Ipak, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava kako nema razloga za brigu jer se virus ne može s pasa prenijeti na čovjeka.

– Nema dokaza da ovaj korona virus koji pogađa ljude može samo tako preći s čovjeka na životinju i da u tako kratkom vremenu promijeni ponašanje. Zadnje što želimo je širiti paniku i na tom području, a zasad zaista ne postoje naznake da bi se to moglo dogoditi – poručio je Jonathan Ball, profesor molekularne virologije sa Sveučilišta u Nottinghamu.

  • Dr. Sam Kovač radi u veterinarskoj klinici St. Peters u Australiji koja je zaprimila pozive vlasnika ljubimaca i odbio je eutanazirati životinje.

    – Da iste ljude pitamo žele li eutanazirati svoju baku/nenu, rekli bi ne. Zašto da kućne ljubimce tretiramo drugačije od bilo kojeg drugog člana porodice? – kazao je veterinar.

    – Da se moja kujica Clara zarazi korona virusom, prvo bih je izolirao, ja bih nosio zaštitu dok je u izolaciji i bio bih oprezniji dok je hranim. I tako bih pratio stanje par sedmica – dodao je. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,