Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zaštitite svoje kućne ljubimce od vrućine uz ovih 7 jednostavnih savjeta

Preuzmite sliku

Ljeto je stiglo, a s njim i visoke temperature. Međutim, nismo samo mi ljudi ti koji trebamo poduzeti mjere opreza kako bismo bili sigurni i rashlađeni tokom ljeta, naši ljubimci također trebaju imati zaštitu od visokih temperatura, piše cnet.com

Vjerovali ili ne, naši krzneni prijatelji također mogu doživjeti bolesti povezane s vrućinom, uključujući toplotne udare i dehidraciju, kao i opekline jastučića šape. Kao odgovorni roditelji kućnih ljubimaca, moramo ih zaštititi od potencijalnih opasnosti od vrućine kako bismo im osigurali sretno i zdravo ljeto, prenosi Tuzlanski.ba

 • Bolesti kućnih ljubimaca uzrokovane vrućinom

  Rastuće temperature mogu predstavljati značajan rizik za naše kućne ljubimce. Razumijevanje uobičajenih znakova i simptoma bolesti povezanih s vrućinom ključno je za sprječavanje komplikacija.

  Toplotni udar kod kućnih ljubimaca

  Važno je napomenuti da se životinje ne mogu rashladiti znojenjem kao mi, ljudi. Iako imaju svoje načine hlađenja, poput dahtanja, može im biti teže regulirati tjelesnu temperaturu na velikim vrućinama. Toplotni udar nastaje kada tjelesna temperatura našeg ljubimca poraste do opasnog nivoa, a oni se ne mogu ohladiti. To može uzrokovati oštećenje organa ili čak biti opasno po život.

  Simptomi toplotnog udara kod kućnih ljubimaca:

  Slinavost

  Pretjerano dahtanje

  Crvene desni

  Povećan broj otkucaja srca

  Povraćanje

  Slabost

  Napadaji

 • Šta učiniti ako vaš ljubimac doživi toplotni udar:

  Odvedite svog ljubimca na hladno, zasjenjeno mjesto.

  Dajte im da piju hladnu vodu.

  Pomozite im da se ohlade ventilatorom ili preko njih stavite hladan, mokar peškir.

  Nazovite svog veterinara za savjet o sljedećim koracima.

  Opekline jastučića šape

  Vrući pločnik i pijesak mogu izazvati opekline na jastučićima šapa vašeg ljubimca. Ako želite provjeriti je li tlo prevruće za vašeg ljubimca, možete se pridržavati pravila sedam sekundi tako što ćete pritisnuti ruku o asfalt na sedam sekundi. Ako je vama prevruće, prevruće je i vašem ljubimcu.

  Ako svog ljubimca morate izvesti van kada je vruće, najbolje je šetati po travnatim površinama ili koristiti zaštitne čizme.

  Simptomi opekline jastučića šape :

  Žuljevi na šapama

  Nedostaje koža na jastučićima šapa

  Crvenilo

  Šepajući

  Odbijanje hodanja

  Jastučići bez boje

  Pretjerano lizanje šapa

  Kako liječiti opekline jastučića šape vašeg ljubimca:

  Dezinficirajte jastučiće šapa vašeg ljubimca vodom i antibakterijskim sapunom.

  Namočite šape u čistu, hladnu vodu

  Zavijte šape vašeg ljubimca kako biste spriječili lizanje i infekcije

  Nazovite svog veterinara da procijeni ozbiljnost opeklina

 • Dehidracija kod kućnih ljubimaca

  Poput nas, kućni ljubimci mogu dehidrirati tokom vrućeg vremena ako ne piju dovoljno vode dok su uključeni u aktivnosti. Do dehidracije dolazi kada vaš ljubimac izgubi više vode i elektrolita nego što uzme. Pijenje puno vode osigurava vašem ljubimcu da se ohladi kada mu tjelesna temperatura poraste. Ako planirate izvesti svog ljubimca na dan, ponesite dodatnu bocu vode i pojilicu. Ako planirate ostaviti svog ljubimca kod kuće dok ste vani, pobrinite se da ima dovoljno vode dok se ne vratite.

  Simptomi dehidracije kod kućnih ljubimaca:

  Teškoće u disanju

  Drhtanje mišića

  Pretjerano dahtanje

  Letargija

  Povraćanje ili proljev

  Suh nos

  Upale oči (kod teške dehidracije)

  Kolaps ili šok (kod teške dehidracije)

  Šta učiniti ako je vaš ljubimac dehidriran

  Ako vaš ljubimac pokazuje simptome ozbiljne dehidracije, odmah nazovite svog veterinara.

  Ponudite male količine vode s ledom. Previše vode može uzrokovati povraćanje, pogoršavajući dehidraciju.

 • Savjeti za zaštitu vašeg ljubimca na vrućini

  Zaštita naših krznenih prijatelja tokom toplijih mjeseci ključna je za njihovo zdravlje. Evo nekoliko stručnih savjeta za vlasnike kućnih ljubimaca kako bi im ljubimci bili rashlađeni cijelo ljeto.

  Nikada ne ostavljajte svog ljubimca samog u automobilu

  Ne samo da je ostavljanje vašeg ljubimca samog u automobilu protuzakonito u nekim državama, već to može dovesti do trajnog oštećenja organa ili čak smrti. Znam što mislite: “Samo ću ostaviti uključenu klimu.” Ne tako brzo. Nije samo vanjska toplina ono što može utjecati na vašeg ljubimca. Tjelesna temperatura vašeg ljubimca može porasti i zbog stresa, a pretjerano dahtanje može pogoršati porast tjelesne temperature.

  Uvijek nadzirite svog ljubimca kada je u blizini velikih vodenih površina

  Čak i ako je vaš ljubimac dobar plivač, koristite prsluk za spašavanje za ljubimce kada ste na čamcu, veslanju i kajaku. Ako planirate voditi svog ljubimca na bazen, ponesite mu svježu vodu i pazite da ne pije vodu iz bazena.

  Osigurajte vodu i hlad kada ste vani

  Kada se sa svojim ljubimcem bavite aktivnostima na otvorenom, svakako istražite ima li drveća u blizini kako bi se vašem ljubimcu omogućilo dovoljno protoka zraka i hlada za hlađenje. Kućica za pse nije idealna jer zrak ne struji pravilno unutra — to im može pogoršati toplinu.

  Koristite kremu za sunčanje za kućne ljubimce

  Prema dr. Ochoi, baš kao i ljudi, životinje također mogu izgorjeti – “posebno one sa svijetlim ili tankim krznom.” Kako biste spriječili opekline od sunca na vašem ljubimcu, možete nanijeti kremu za sunčanje prilagođenu kućnim ljubimcima na područja koja su najviše izložena suncu, poput nosa i ušiju. Također možete koristiti zaštitne kreme za šape koje djeluju kao barijere između šapa vašeg ljubimca i pločnika.

  Ograničite vježbanje i tjelesne aktivnosti tokom vrućih dana

  Najbolje je pogledati vremensku prognozu tokom vrućih mjeseci kako biste zaštitili svog ljubimca dok ga vježbate. Ako će biti posebno vruće, najbolje ih je izvoditi rano ujutro ili kasno poslijepodne kada je hladnije. Ako psa morate izvesti van tokom dana, pokušajte ga šetati po travi i dajte mu puno svježe, hladne vode.

  Vodite računa o vlažnosti

  Vlaga može pogoršati zdravlje vaših kućnih ljubimaca. Dahtanje vašeg ljubimca njihov je način uklanjanja viška vlage iz pluća kako bi se ohladio. Kada je vlažnost visoka, teže im je da se brzo ohlade. Ako je vruće i vlažno, dajte im smrznute poslastice ili hladnu vodu, ili čak ponesite sa sobom prijenosni ventilator kako se ne bi pregrijali.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,