Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Veterinari savjetuju: Ovo su 4 najbolja načina da vaš pas živi duže

Preuzmite sliku

Psi imaju kraći životni vijek od ljudi, ali postoje načini kako produžiti njihov život i osigurati da provedu kvalitetne godine.

Veterinari dr. Aziza Glass i dr. Gerardo Perez-Camargo iz firme Freshpet naglašavaju važnost ljubavi, brige i visokokvalitetne hrane za zdravlje starijih pasa te kako to može produžiti njihov život.

Redovni veterinarski pregledi, uravnotežena prehrana, čišćenje zubi i održavanje zdrave tjelesne težine ključni su faktori, naglašavaju dalje za Newsweek. Dodaju da je psima važno pružiti i mentalnu stimulaciju i ljubav kako bi njihov život bio ispunjen i sretan.

 • Redovni veterinarski pregledi

  Redovni veterinarski pregledi ključni su za rano otkrivanje bolesti i pravovremeno liječenje. To uključuje godišnje preglede za odrasle pse i štence te polugodišnje preglede za starije pse.

  Uravnotežena i nutritivna prehrana

  Hranjenje psa kvalitetnom i svježom hranom pomaže u očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Svježa hrana može privući apetit i pružiti važne hranjive tvari.

 • Čišćenje zuba

  Redovno čišćenje zuba i održavanje oralnog zdravlja važno je za sprječavanje parodontalnih bolesti i očuvanje općeg zdravlja psa.

  Održavanje zdrave tjelesne težine

  Pretilost može imati ozbiljne posljedice po zdravlje pasa, uključujući razvoj dijabetesa i drugih bolesti. Praćenje težine i redovno vježbanje važni su za održavanje idealne tjelesne mase.

  Primjenom ovih savjeta, vlasnici pasa mogu pomoći svom ljubimcu da živi duže i zdravije, zaključuje Newsweek, prenosi N1

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,