Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Studija otkrila razlog zašto se psi češće ponašaju poslušno prema ženama

Preuzmite sliku

Ovo istraživanje je identifikovalo da glas koji se koristi kada se razgovara sa malim djetetom, koji ima ograničenu jezičku kompetenciju, često da bi se privukla njegova pažnja, takođe podjednako dobro djeluje i na kućne ljubimce.

Ovo otkriće potiče iz novog istraživanja objavljenog u časopisu Communications Biology, gdje su istraživači sa Univerziteta Ettveš Lorand u Mađarskoj analizirali mozgove obučenih pasa.

Tokom skeniranja mozga pasa, istraživači su primijetili sličnosti između mozga pasa i mozga djece u odnosu na obradu govora sa pretjeranim intonacijama, koji često nazivamo “bebi govor”. Ovaj blesavi govor usmjeren prema novorođenčadi ima ključnu ulogu u kognitivnom, društvenom i jezičkom razvoju dece, a mađarski istraživači su želeli da saznaju da li se isto odnosi i na pse.

  • Studija je pokazala da su slušne oblasti u mozgu pasa reagovale više na govor koji je bio usmjeren ka njima i koji je podsjećao na govor upućen bebama i maloj djeci. Osim toga, istraživanje je iznenađujuće pokazalo da su mozgovi pasa reagovali više kada su govornici bili žene. Ova studija predstavlja prvi dokaz da psi zaista reaguju na način na koji ljudi komuniciraju sa njima, pružajući dublji uvid u mentalne procese pasa u vezi sa ljudskom komunikacijom, piše 24sedam.rs

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,