Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Škola u Turskoj spasila psića sa ulice pa postao njihov ‘učenik’: Dobio je uniformu, kućicu u dvorištu i školsku klupu

Preuzmite sliku

Popularno

Pas kojeg je osoblje osnovne škole u turskom Tokatu, pronašlo na mezarju, postao je njen 39. ”učenik“, javlja Anadolu Agency (AA).

Ahmet Akturk, direktor osnovne škole Sehit Haluk Yilmaz u selu Kayacik i učitelj Mustafa Onlen, prilikom odlaska kući, na mezarju su primijetili grupu pasa koji su opkolili psića. Odlučili su mu pomoći i donijeli su ga u školu.

Napravili su mu i kućicu u školskom dvorištu, a učenici su se počeli brinuti o njemu učeći tako o odgovornosti i empatiji.

Potom je Akturk našao još dvoje štenadi koje je donio u školsko dvorište. Uprava škole, koju pohađa 38 učenika, počela se brinuti o napuštenim psićima starim mjesec.

Prvo pronađeno štene, kojeg su nazvali “Findik” postalo je maskota škole, a počelo je s učenicima ulaziti i u razred.

Članica Vijeća roditelja Bedriye Kocer mu je sašila “školsku uniformu“, pa je psić postao 39. “učenik“ te škole.

Učenici su, učeći o stanju u kojem su se životinje našle nakon požara u Australiji, drugim mladuncima dali imena “Koala” i “Panda“.

Akturk je za AA kazao kako je Findik postao maskota škole i da su ga učenici veoma brzo zavoljeli, zbog čega mu je dozvoljeno da “sjede“ u školsku klupu.

To je ujedno bio i jedan od načina da učenici bolje razumiju empatiju, blagonaklonost i brigu.

Učitelj Mustafa Onlen je podsjetio na projekt Ministarstva obrazovanja Republike Turske ”Po jedan napušteni pas za svaku školu“.

“Naučili su šta znači odgovornost. Findik nosi uniformu. Sjeda u klupe, ponekad spava, ponekad šeta razredom, a ponekad ‘sluša’ čas”, rekao je Onlen koji je dodao kako je psić postao maskota škole, ali i sela. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,