Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sedam mogućih razloga zašto vaš ljubimac ima periode ‘pritiskanje glave’ uz zid

Preuzmite sliku

Popularno

Sasvim je uobičajeno primijetiti čudno ponašanje kod naših kućnih ljubimaca. Ali ponekad navike koje izgledaju bezazleno mogu biti znak većeg zdravstvenog problema.

Jedan primjer je „pritiskanje glave“ koje na prvi pogled možda nije opasno, ali može ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem vašeg ljubimca.

Definicija “pritiskanja glave”

 • To je kompulzivni čin pritiska glave na zid ili drugu ravnu površinu bez ikakvog razloga. Ovo se ponašanje obično zanemaruje, ali iza ovog stanja postoje različiti uzroci o kojima ćemo pisati. Jedan od najistaknutijih efekata ovog ponašanja je povreda na nogama, licu ili glavi životinje.

  1. Poremećaji mozga

 • To znači da vaš ljubimac možda ima upalu u mozgu. Mladi i srednjovječni psi imaju tendenciju da im se dijagnosticira ova bolest više nego starijim psima. Stanje je rjeđe kod mačaka. Neki od simptoma sastoje se od napadaja, dezorijentacije, neobičnog ponašanja, niske energije, gubitka ravnoteže, a ponekad i groznice.

  2. Metabolički poremećaj

 • Metabolički poremećaj može biti prisutan u nekom određenom organu ili može biti sistematska bolest koja utiče na zdravlje vašeg malog četveronožnog saputnika. Ovakvi problemi mogu biti nasljedni, zbog pasmine ili starosti. I kod pasa i mačaka najčešće nuspojave su dijabetes i hipotireoza.

  3. Povreda glave

 • Trauma glave može se pojaviti kod vaših ljubimaca kada se udare u glavu ili dožive udarac u saobraćajnoj nesreći. Ovi problemi dijele se u 2 kategorije: primarni i sekundarni. Primarno se događa istovremeno s traumom, ostavljajući direktno i nepovratno oštećenje mozga životinje. S druge strane, sekunadrno se dešava nekoliko minuta nakon traume, zbog fizičke i biohemijske kombinacije koja dovodi do intrakranijalne hipertenzije.

  4. Problemi s jetrom

 • Glavna funkcija jetre je uklanjanje bilo koje supstance iz krvi koja je štetna za organizam. Kada je riječ o vašem ljubimcu, problem ovog organa može biti vrlo opasan. Postoje različite bolesti, infekcije, lijekovi i hemikalije koji mogu naškoditi jetri. Kod pasa su najčešći efekti hepatitis, dijabetes ili Cushingov sindrom. A kod mačaka mogu se povezati i bolesti masne jetre, infektivni peritonitis i mačja leukemija.

  5. Poremećaj nervnog sistema

 • Neki od najočitijih simptoma koji otkrivaju da vaš ljubimac ima neurološke probleme su paraliza, drhtanje ili napadaji. Ove vrste problema dolaze iz središnjeg ili perifernog živčanog sistema a najviše su pogođena područja mozga, kičmene moždine i živaca zbog trovanja, prehrambenih nedostataka ili nasljednih poremećaja. Možda ćete primijetiti da vaš ljubimac ima infekciju u nervnom sistemu ako ima problema s vidom, mokrenjem ili treptanjem – ili, naravno, ako nasloni glavu na neku površinu.

  6. Tumor mozga

 • Prije svega, moždani tumor je masa koja se stvara u mozgu. Ti tumori mogu biti primarni, koji potiču iz vlastitih ćelija mozga, ili sekundarni, koji se stvaraju u drugim dijelovima tela i protežu se do mozga. Sasvim je uobičajeno da se ovi tumori javljaju kod starijih mačaka i pasa i mogu se primijetiti kada životinja ima poteškoća u razmišljanju, šetnji, aktivnoj aktivnosti ili disanju; je u fizičkoj boli ili ima lošu ravnotežu.

  7. Izloženost toksinima

 • Još jedan razlog zbog kojeg vaš pas ili mačka možda odmaraju glavu na nekoj površini je taj što je u pijanom stanju. Postoji više razloga za ovaj problem, poput unosa ljudske hrane ili lijekova ili hemikalija poput mamaca za glodare, biljke ili vrtne proizvode.

  Kako pomoći svom ljubimcu

 • Ako primijetite čudnu promjenu u ponašanju vašeg ljubimca, prvo što biste trebali učiniti je posjetiti veterinara. Nakon toga započet će proces dijagnosticiranja uzroka zašto se vaš mali četveronožni prijatelj tako ponaša – to jest, ako je od intoksikacije, tumora, metaboličkih problema itd.

  Zajedno, vi i vaš veterinar ćete moći odlučiti kako pomoći svom ljubimcu kroz odgovarajući tretman. Oporavak će ovisiti o uzroku, ali najvažnije je slijediti medicinske upute i pustiti psa ili mačku da se odmori i jede. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje