Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijetka vrsta ptice boravi u BiH: “Niko ne zna odakle je došla”

Preuzmite sliku

Popularno

Već skoro mjesec dana globalno rijetka i ugrožena ptica – ćelavi ibis (Geronticus eremita) boravi u krugu dječijeg vrtića “Naša radost” u Modriči. 

Kako piše Ornitološko društvo NAŠE Ptice niko ne zna odakle je došla ptica.

“Ptica se hrani na travnjaku oko vrtića, a noći na okolnim objektima. Privlači pažnju djece, posjetilaca, medija. Divlja populacija ove vrste svedena je na 200-250 ptica u Maroku, Siriji i Turskoj. Vrsta je bila rasprostranjena i u Južnoj Evropi”, ističu iz Ornitološkog društva Naše Ptice.

Kako ističu brojnost ove vrste je drastično opala u zadnjih 30 godina iz nepoznatih prirodnih razloga, ali tome je doprinio čovjek uništavanjem staništa, krivolovom, uznemiravanjem, trovanjem pesticidima itd.

“Postoje programi ponovnog naseljavanja u Austriji i Njemačkoj, a ptice se treniraju da zimuju u Italiji. Oko 1.000 ptica prisutno je u zoovrtovima”, istakli su iz Ornitološkog društva Naše Ptice na svom Facebook profilu.

Podsjetimo, u novembru 2021. godine ćelavi ibis snimljen je u Cazinu, pisali su tada iz organizacije Bentornato Ibis, koja se bavi zaštitom životne sredine i apelirali da se prati ova rijetka ptica.

Fotografija je djelo Jovice Sjeničić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,