Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi sa prestižnog univerziteta otkrivaju: Evo šta sanjaju psi

Preuzmite sliku

Prema novom istraživanju psihologa sa Harvarda, dok spavaju, psi vjerovatno sanjaju svoje vlasnike, najvažnije ljude u njihovom životu, piše The Independent.

Vlasnici koji posvećuju vrijeme svojim psima, veliki su dio svakodnevnog života psa i on često sanja vlasnika.

Klinička i evolucijska psihologinja s Harvard Medical School, dr. Deidre Barrett provela je opsežno istraživanje ponašanja pasa u snu i zaključila da je razumna pretpostavka da psi sanjanju na isti način kao i ljudi.

 • Sanjaju ono što su proživjeli

  Psi sanjaju svoja dnevna iskustva, a ona su malo kreativnija i čudnija u usporedbi s onime što se stvarno dogodilo. Stoga stručnjaci teoretiziraju da psi ne sanjaju ono što im je zanimljivo te stvari za koje su emocionalno vezani.

  Dr. Barrett smatra da psi, budući da su izrazito privrženi vlasnicima, sigurno sanjaju svoje vlasnike, ali da ne postoji način da se sa sigurnošću zna šta psi vide u snovima ili sanjaju li uopšte.

  Pojasnila je da većina sisavaca ima ciklus spavanja sličan onome kod ljudi – u fazi dubokog sna mozak je puno manje aktivan, a u REM fazi spavanja pojavljuju se snovi. Upravo zato postoji snažna pretpostavka da i drugi sisavci sanjaju.

 • Dok maše repom sanja vlasnika

  U ljudskome mozgu postoji mehanizam koji sprečava kretanje naših mišića dok spavamo, ali ovaj mehanizam može posustati i nekim ljudima se događa da snu odglume ono o čemu sanjaju. Isto je i kod pasa.

  Ako taj mehanizam u mozgu oslabi, dok pas spava, može mahati repom ili trzati nogama, što znači da možda sanja lopticu koju ste mu jučer bacali, ili da trči kroz polja i sanja vaše lice i miris što mu je najveća utjeha.

  Najbolji način da naš pas ima lijepe snove je da mu omogućimo sretna dnevna iskustva u sigurnom i ugodnom okruženju, prenosi Telegram.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,