Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Položaj repa otkriva šta maca želi da poruči vlasniku

Preuzmite sliku

Mačke imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja, ove pametne životinje za pokazivanje osjećaja koriste specifične pokrete cijelim tijelom, a posebno repom. Ako želite da savladati neverbalnu komunikaciju sa svojom macom, ovih devet položaja repa koji otkrivaju šta ona žele da vam kažu.

1. Podignut i zakrivljen na vrhu

Pozicija u kojoj rep mace stoji u obliku upitnika pa je podignut visoko u vazduh, znači da je vaš ljubimac vrlo zaigran i veseo. Riječ je o prijateljskom položaju repa koji žudi za vašom pažnjom, ali i igrom i zajedničkom zabavom.

2. Naježen rep

Rep na kojem je dlaka naježena, zbog čega izgleda dvostruko deblji, je znak straha kod mačke. Ako je maca još i zalizala uši i savila leđa u luk, riječ je o obrambenom stavu. U tom položaju mačka izgleda veće i opasnije, što bi joj u prirodi bilo vrlo važno da bi se zaštitila od potencijalne opasnosti.

3. Spušten rep

Ako je vaša maca spustila rep uz tlo i lagano da savila na stranu, to može da znači oklijevanje. Takav položaj repa znači da je neko ili nešto zaokupilo njenu pažnju, i da se ona zbog toga osjeća nesigurno i postaje oprezna. Ova poza najčešće je vidljiva kada je maca van kuće i kada osluškuje i ispituje prostor u kojem se nalazi.

4. Rep uspravno u vazduhu

Ako vaš kućni ljubimac drži repić uspravno i visoko u vazduhu, znajte da su njegove emocije vrlo pozitivne. Ovaj položaj repa opisuje samopouzdanje, sreću i uzbuđenje. Maca, u takvoj pozi, vam se raduje, pozdravlja vas i želi vam dobrodošlicu.

5. Obmotani rep

Ako maca leži i ima obmotan rep oko nogu, to opisuje maksimalnu opuštenost, zadovoljstvo i bezbrižnost. Ako, međutim, vaš kućni ljubimac obmota rep oko vas ili druge mace, to je znak iskrenog prijateljstva. Ova poza opisuje i ljubav i veliko povjerenje.

6. Mahanje repom

Za razliku od psa koji mahanjem repom daje do znanja da je veseo i razigran, mace mašu repićem kada su iziritirane. Ova radnja opisuje ljutnju, a u nekim situacijama i strah i nepovjerenje.

7. Polako pomicanje repa

Mace koje pomijeraju rep polako, sa jedne strane na drugu, ugledale su nešto što im je zaokupilo pažnju. Takvu radnju najčešće ćete vidjeti kada maca ugleda pticu, muvu ili “fiksira” naku igračku. Sljedeći korak, poslije mahanja repom, je najčešće skok.

8. Rep spušten između nogu

Ovaj položaj opisuje strah i pokornost, a mace ga najčešće pokazuju kada su napolju ili u novoj i još neistraženoj okolini.

9. Podignut rep koji se trese

Ako maca drži rep uspravno i trese ga kao da vibrira, riječ je o govoru tijela koji opisuje uzbuđenje i nestrpljenje, ali i sreću. To može da znači da je maca ulovila plijen, ali i da je jako sretna što vas je ugledala a što vam može biti veliki kompliment. (vijesti.me)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,