Petak, 21. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte kako izgleda svijet kroz oči različitih životinja

Preuzmite sliku

Jeste li znali da životinje vide svijet drugačije od nas? Idemo pogledati svijet iz životinjske perspektive.

Započnimo sa zmijama. One imaju specijalne infra crvene receptore u nosu.

 • Krave ne mogu vidjeti crvenu boju jer za to nemaju potrebne receptore u mrežnici. Također oni ne vole kad im neko prilazi iza leđa. Zato ako se ikada budete šuljajli iza krave bilo bi dobro da im na neki način pokažete da ste u blizini.

 • Konji imaju slijepu pjegu tačno ispred lica zbog položaja očiju. Nemaju veliki spektar boja kao što imaju ljudi. Njihov svijet je zapravo u bojama zelene, žute i plave, baš kao i kravama.

  Riblje oči imaju ultraljubičaste receptore i sferniju leću od ljudskih. Također teže im je vidjeti crvenu boju u potpunisti jer se nalaze pod vodom.

  Ajkule s druge strane imaju odličan vid pod vodom.

  Golubovi zapravo imaju bolji vid od ljudi. Oni imaju izoštren vid i mogu vidjeti sitne detalje, pa ako vam ikad bude trebalo da nađete pukotinu na cesti s velike razdaljine, samo pitajte goluba.

  Muhe, na primjer imaju na hiljadu sitnih očnih receptora, koji rade zajedno da bi njima prikazali potpunu sliku. Također, muhe vide sve u sporijoj verziji.

  Pčele imaju neki drugi problem, one ne mogu vijeti crvenu boju. Za njih je crvena, tamno plava.

  Miševi također ne vidi dobro boje, ali oni vide duplo i zbog toga imaju veliki problem.

  Mačke ne vide dobro crvenu ili zelenu, ali zato smeđu, žutu i plavu koriste kao gazde. Također imaju mogućnost pogleda sa strane što drugi ne mogu. Ova činjenica vam je sigurno poznata, mačke odlično vide noću.

 • Spomenuli smo mačke, sada se moramo osvrnuti na pse. Ovi mekani ljubimci ne mogu vidjeti crvenu i narandžastu, ali plava i ljubičasta im nije strana. Također mogu raspoznati više nijansi sive boje. Nije 50 nijansi, ali impresivno.

 • Žabe su jako izbirljive životinje. Neće se zamarati sa hranom koja se ne kreće.

  Kameleoni su životinje koje mogu pokretati oči samostalno jedne od drugih tako da imaju pogled na sve, a da ne okreću glavu. Mogu vidjeti dvije različite slike u isto vrijeme. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,