Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pas koji ‘govori’ postao hit na društvenim mrežama: “Može izraziti niz potreba i emocija”

Preuzmite sliku

Viralni videozapisi koji prikazuju visoki IQ ‘psećeg Einsteina’, ili kujicu Copper svakodnevno skupljaju milione pregleda na TikToku.

Naime, logopedica Tia Herrell, (52) koristi augmentativnu i alternativnu komunikaciju – automatiziranu metodu koja ne uključuje govor – za komunikaciju sa svojom kujicom Copper, piše NY Post.

“Rekla bih da je Copper iznimno emocionalno inteligentan”, rekla je logopedica Tia.

Slične visokotehnološke uređaje često koriste pojedinci s problemima u jeziku ili govoru, a pokojni teorijski fizičar Stephen Hawking možda je najpoznatiji primjer. Pritiskom na razne gumbe na matičnoj ploči, Copper može izraziti niz potreba i emocija, od gladi preko potrebe za WC-om do čak opće tjeskobe.

Njezina vlasnica objasnila je da je čitala o kolegi logopedu koji koristi augmentativnu komunikaciju sa svojim ljubimcem i odlučila je slijediti taj primjer tako što je izradila dugme za snimanje i napravila govornu ploču.

@thechattylab Help, snake upstairs. #dogsofttiktok #talkingdogsoftiktok #dogsthattalk #hunger4words ♬ original sound – The Chatty Lab

“Copper je počela s dugmom kad je imala 4 mjeseca i to joj je stvarno pomoglo da se nauči gdje treba obavljati nuždu. Vrlo brzo je to prihvatila i počela koristiti dugme prve sedmice. Od tada je Copper naučila koristiti dugme kako bi zatražila različite igračke, raspitala se gdje su članovi porodice, zatražila poslasticu, rekla kako se osjeća, rekla nekome ako je zabrinuta, tražila da se provoza, pitala gdje je njezina ljudska sestra Savannah i više”, ispričala je Tia.

Tia često dijeli talente svog psa koji govori putem svoje TikTok stranice, gdje ima nevjerojatnih 1,1 milion pratitelja. U jednom preslatkom isječku s 15,9 miliona pregleda, može se vidjeti kako više puta pritišće dugme “pomoć”. Zbunjena, Tia je pita šta nije u redu, na što njezin labrador pritisne dugme na kojem piše “zmija gore”. Iako je to naizgled zastrašujuća nevolja, Tia otkriva da je Copper zapravo tražila pomoć da donese igračku zmiju koju je ostavila na drugom spratu.

“Copper idi po zmiju”, zapovijeda zbunjena mama, na šta njezin “lijeni” pas odgovara da će to učiniti “kasnije”.

Kako prenosi Večernji, gledatelji su bili zapanjeni njezinom sposobnošću komunikacije, a jedan je obožavatelj napisao: “Ovo je nevjerovatno! Kako je vaš pas pametan i lijep.” “Kako je to cool?!!!! Je li vašem psu trebalo dugo da to nauči?” upitao je drugi na što je Tia odgovorila: “Ne baš, ali počela je samo s nekoliko riječi i kako ih je naučila, ja sam dodala još riječi. ” Treći se našalio: “Pas može znati onoliko riječi koliko i trogodišnji čovjek… Ne znam za tebe, ali trogodišnjaci znaju sve.”

Tia je rekla da je mogla vidjeti kako se karakter njezinog psa razvija kroz metodu diskursa, rekavši: “Bilo je stvarno zabavno i iznenađujuće vidjeti kako se Copperina ličnost mijenja s vremenom. Kad je bila mlađa, puno je vremena pričala o svojim igračkama i igri. Sada mnogo više govori o svojoj porodici i kako se osjeća. Ona je u stanju identificirati svoje emocije, a ponekad i tuđe emocije.”

Međutim, drugi su bili manje impresionirani i pripisali su takozvano “govorenje” psa slučaju ekstremne antropomorfizacije. “Ona samo zna raditi buku koja privlači vašu pažnju. Ne postoji fizički način na koji pas može sastaviti rečenicu,” rugao se jedan skeptičar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,