Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova preslatka mačka je jedna od najopasnijih i najubojitijih na svijetu

Preuzmite sliku

Crnonožna mačka, koja živi u samo tri zemlje južne Afrike (Namibiji, Južnoj Africi i Bocvani), poznata je kao jedna od najopasnijih, čak najubojitijih divljih mačaka.

Uprkos malim proporcijama tijela (dužina tijela ne prelazi 52 cm), ove su mačke savršeni lovci zahvaljujući širokoj lobanji s velikim, zaobljenim ušima koje pružaju bolji sluh. Ova karakteristika iznimno je bitna s obzirom na to da je njihovo pustinjsko stanište područje na kojemu često ima vrlo malo plijena.

Upornost i specifičan karakter ove mačke zaslužni su za afričku domorodačku legendu koja kaže da crnonožna mačka ima snagu kojom može srušiti žirafu. Naravno, ova legenda nema uporište u istini, ali svakako odaje počast odlučnosti i snalažljivosti ovih malih mačaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by blackfootedcat (@blackfootedcat.life)

Jedna mala crnonožna mačka može pojesti čak tri hiljade glodavaca svake godine. Također je poznato da jedu mrtve janjce, iako ih zapravo ne ubijaju. Veći mužjaci mogu uhvatiti i pojesti odrasle kapske zečeve čija je težina gotovo jednaka težini mačke. Nerijetko hvataju i veće ptice. Uhvaćene su kako jedu jaja, nježno ih gnječeći čeljustima, a zatim ližući sadržaj.

Crnonožne mačke u svom prirodnom staništu ubiju od osam do 14 obroka po noći i mogu pojesti 3000 glodavaca godišnje. Smatraju se jednima od najboljih divljih lovaca, jer im je stopa uspješnosti u lovu čak 60%. Za poređenje, većina velikih divljih mačaka u lovu je uspješna u svega 20% slučajeva. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje