Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neobičan, ali sladak fenomen: Rođen psić s krznom sasvim drugačije boje

Preuzmite sliku

Popularno

Kao uzgajivač ovaca, Cristian Mallocci mogao bi biti naviknut na povremene crne ovce u svom stadu.

Ali ništa ga nije moglo pripremiti za – zelenog psa. Ranije ovog mjeseca, Malloccijev pas Spelacchia dobio je leglo od pet mladunaca. Četiri su bila bijela poput njihove majke. Ali, posljednji psić, mužjak, bio je prekriven zelenim krznom.

Dok je ostatak legla, rođen 9. oktobra na italijanskom ostrvu Sardiniji, na usvajanju, Pistacchio će boraviti kod Malloccija i njegove porodice.  “Zadržavamo ga, stigao je u mračno vrijeme, ali donijet će sreću”, rekao je ovaj farmer za CNN.

  • Iako su rijetki, nije nečuveno da se psi rađaju zeleni. Još u januaru je bijeli njemački ovčar u Sjevernoj Karolini rodio štene neobične boje, čiji su ga vlasnici kasnije nazvali Hulk. 2017. godine zlatni retriver u Škotskoj takođe je imao potomstvo neobičnih boja.

  • Smatra se da se rijedak fenomen događa kada štenad svijetlih boja dođe u kontakt s biliverdinom, zelenim pigmentom koji se nalazi u žuči. To je isti pigment zbog kojeg modrice postaju zelene. U osnovi boji njihovo krzno u maternici, a boja vremenom blijedi. Mallocci je kazao da mu je veterinar rekao da se “tokom trudnoće biliverdin, supstanca iz žuči, miješa s amnionskom tečnošću iz posteljice, bojeći slabije štene”. (Radiosarajevo.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,