Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici upozoravaju na još jednu životinjsku vrstu koja je pred izumiranjem

Preuzmite sliku

To bi moglo dovesti do još drastičnijeg scenarija – izumiranja te vrste, upozorila je.

Populacija humboldtovih pingvina dramatično je pala na području središnje obale Čilea, zbog čega su postali jedna od najugroženijih vrsta pingvina, upozoravaju stručnjaci.

Naučnici su prošle godine istražili dva otoka uz čileansku obalu i detektirali 842 parova pingvina u procesu razmnožavanja ili gnijezda. Ove godine su pronašli samo jedan par.

Paulina Arce, veterinarka specijalizirana za pingvine, rekla je kako su se populacije pingvina na svim istraženim otocima smanjile ili ostale iste.

To bi moglo dovesti do još drastičnijeg scenarija – izumiranja te vrste, upozorila je.

Humboldtovi pingvini nastanjeni su na pacifičkoj obali Čilea i Perua. Tako su nazvani jer plivaju u hladnoj Humboldtovoj struji. Teže do pet kilograma te rastu do 70 centimetara.

Diego Penaloza, predsjednik Safari Conservation Foundationa, rekao je kako su glavna prijetnja pingvinima u divljini onečišćenje, nedovoljan nadzor te ugroženost lokacija za razmnožavanje. Dodatno ih je pogodila i ptičja gripa, raširenija zbog meteorološkog fenomena El Nina.

Zbog toga je stopa njihovog razmnožavanja pala gotovo na nulu, rekla je Javiera Meza, čelnica odjela za očuvanje bioraznolikosti u nacionalnom uredu za šumarstvo Conaf. (Zimo.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,