Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici smatraju da napade na jahte oko Gibraltara predvodi kit ubica željan osvete

Preuzmite sliku

Mediji su nedavno su izvještavali o bliskom susretu britanskog para s jatom kitova ubojica nedaleko Maroka.

Orke, njih najmanje šest, punih sat vremena zabijale su se u njihovu jahtu. Incident se dogodio u Gibraltarskom tjesnacu, u kojem je od 2020. zabilježeno više od stotinu interakcija kitova ubojica s brodovima, naveo je The Times.

The Telegraph sada piše kako “bandu orka” oko Gibraltara predvodi osvetoljubiva ženka imena Gladis. Do sada je njeno jato navodno potopilo tri broda. Naime, istraživači vjeruju da je Gladis željna osvete nakon što je traumatizirana u sudaru s brodom ili se našla zarobljena u nekoj od ilegalnih ribarskih mreža.

Njeno ponašanje sada kopira ostatak lokalne populacije kitova ubojica, piše britanski list.


Manje orke oponašale veću

Napad sličan onome kod marokanske obale dogodio se svega dva dana kasnije, bliže španskoj obali, kada je grupa od tri kita ubojice uspjela potopiti jedrilicu. Prošle godine u novembru napad je zabilježen kod Portugala.

Kapetan Werner Schaufelberger tada je ispričao da su dvije manje orke “oponašale taktiku” najveće, treće životinje u skupini. Obalna straža uspjela je spasiti posadu, ali brod je od posljedica udaraca potonuo.

“Orke su društvene životinje i mogu učiti jedna od druge”, rekao je za LiveScience biolog Alfredo López. U ovom slučaju riječ je o agresivnom ponašanju jedne traumatizirane orke.

Napadaju dok im ne dosadi

Prvi izvještaju o agresivnim kitovima ubojicama na području Pirenejskog poluotoka pojavili su se u maju 2020. godine. U septembru te godine španske su vlasti zabranile jedrilicama dužima od 15 metara isplovljavanje sa sjeverozapadne obale zemlje, nakon što je registrirano 29 napada.

Napadi su uglavnom usmjereni na jedrilice i imaju isti obrazac. Kitovi prilaze s krme i udaraju o plovilo sve dok ne izgube interes jednom kada zaustave brod.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,