Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mirno je veslao na dasci, a onda je došla ‘ekipa’: Pogledajte fotografiju koja je obišla svijet

Preuzmite sliku

Popularno

Ne znamo kako se osjećao ovaj čovjek na SUP dasci u zaljevu Nuevo Gulf blizu Puerto Madryna u Argentini. No, sigurno mu nije bilo svejedno kada je vidio da ga prati nekoliko velikih južnih glatkih kitova (Eubalaena australis).

Morski sisavci su mu se približili samo iz znatiželje i veslač nije bio u opasnosti, ali je zračna fotografija bliskog susreta s razlogom obišla svijet, piše Otvoreno more.

Muškarac je vjerovatno prepoznao da se radi o kitovima koji se hrane planktonom, pa se nije prestrašio. Ili se, ko zna, možda toliko prestrašio da je ostao miran? Kad je riječ o ovakvim divovima, jedine situacije kada ljudi mogu nastradati je ako ih kitovi slučajno udare nekim dijelom tijela, no pošto su veoma pažljivi, to se rijetko događa.

Šta ih je tačno zainteresiralo da su tako blizu prišli, tek se nagađa. Vjerovatno su susreli ljude već i prije, pa im nismo toliko nepoznati. No, možda su ovako blizu došli zato što nikad prije nisu vidjeli čovjeka na ovakvom plovilu, pa ih je zanimalo je to ipak dobri stari homo sapiens ili je možda neka sasvim nova vrsta.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,