Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Majoneza kao lijek za kornjače otrovane izlivanjem nafte kraj obale Izraela

Preuzmite sliku

Popularno

Izraelski stručnjaci majonezom čiste organizam morskih kornjača, otrovanih izlivanjem nafte, koje je nanijelo nezapamćenu štetu na obali Sredozemnog mora.

U Nacionalnom centru za spasavanje morskih kornjača je 11 tih životinja, kojima daju da jedu majonezu, jer ona rastvara naftu i čisti organizam od nje.

Očekuje se da će oporavak trajati sedmicuu do dvije, a potom će kornjače ponovo na slobodu.

Hiljade dobrovoljaca su se pridružile ekipama mobilisanim da uklone katran s izraelskih plaža duž 195 kilometara sredozemne obale te zemlje, što bi moglo trajati mjesecima, prenosi Beta.

Ministarstvo za zaštitu prirode je reklo da istražuje uzrok izlivanja nafte, za koje se vjeruje da se desilo početkom februara. Za to se nije ni znalo sve do prije nekoliko dana, kada je more izbacilo na obalu 1.000 tona nafte i smole, kako se procjenjuje. Katran je takođe pričinio štetu susjednom Libanu.

U ponedeljak je izraelski sud zabranio objavljivanje svih podataka o istrazi, uključujući naziv osumnjičenog broda iz kojeg se, kako se vjeruje, izlila nafta, ime luke iz koje je isplovio i kuda je plovio.

Udruženje novinara Izraela je podnelo peticiju sudu, tražeći da se embargo ukine.

Izraelski mediji su ipak objavili da se sumnja na tanker „Minerva Helen“ pod grčkom zastavom, sada je ukotvljen u Kartaheni u Španiji. Naveli su da se iz tog tankera nafta izlila i kraj Kopenhagena 2018. godine.

Na pitanje izraelskog javnog servisa Kan o incidentu u Izraelu, grčka kompanija je porekla svaku vezu s tim, kao i s izlivanjem nafte u Danskoj. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,