Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto mačke ližu ljude: Tri teorije koje objašnjavaju razloge ovakvog ponašanja

Preuzmite sliku

Lizanje, mačke su apsolutno opsjednute ovom radnjom.

Zapravo, istraživanja sugerišu da odrasla domaća mačka može provesti i do 8 odsto svojih budnih sati lickajući svoje tijelo.

Lizanje također može imati važnu socijalnu ulogu kod mačaka, pri čemu odrasle često ližu jedna drugu neposredno prije kopulacije, piše Science Focus.

Zašto mačke ližu ljude?

Dobra vijest: nema dokaza da vas mačka zavodi.

Loša vijest: naučnici i stručnjaci za ponašanje mačaka nisu potpuno sigurni zašto vas vaša mačka liže po ruci ili licu. Međutim, iako ne postoji opći i definitivni razlog za ovo ponašanje, postoji nekoliko teorija o tome zašto domaće mačke ližu ljude.

 • Tri glavne teorije o tome zašto domaće mačke pokazuju ovo ponašanje:

  1. Pokazuju da vam vjeruju.

  Da, postoji mogućnost da vas mačka liže da bi pokazala da joj vjerujete ili barem da pokaže da vas ne smatra ozbiljnom konkurencijom.

  “Ova vrsta lizanja slična je ponašanju mačke prema mački poznatoj kao allogrooming, što je zapravo međusobno čeprkanje. Mačka će naučiti ovo od svoje majke kada je vrlo mala, slijepa i gluha. Majka to uglavnom radi zbog čišćenja mačića i jačanja socijalnih veza,” kaže dr. David Sands, stručnjak za psihologiju životinja sa više od 25 godina kliničkog iskustva.

 • “Zbog ovog majčinskog ponašanja, odrasle mačke ližu samo druge mačke kojima vjeruju i koje im nisu konkurencija. A ovo povjerljivo ponašanje može da pređe i na čovjeka. Na kraju krajeva, mačke ne sjede samo u kući i ne kažu Ja sam mačka, a ti si ljudsko biće. Za njih, nije važno koje ste vrste, važno je da li ste im konkurencija. Ako vas ližu niste im konkurent.”

  Drugim riječima, ako vas mačka liže, to nije pozitivan znak privrženosti. Samo nije negativan (što je koliko toliko dobro kad su mačke u pitanju).

  2. Pristupaju biohemijskim informacijama s vaše kože.

  Iako zvuči komplikovano, ovo je suštinski veoma jednostavna ideja da će vas mačka lizati zato što je zanima bilo koji miris na vašoj ruci.

 • “Pojedini receptori za ukus kod mačaka su veoma osjetljivi – mogu uhvatiti mirise s naše kože koji mogu uključivati feromone izlučene od drugih životinja”, kaže Sands.

  “To također može značiti i da imate so, hidratantno sredstvo ili bilo šta što ste upravo pojeli na ruci. Mačkama su svi ovi mirisi zanimljivi, a lizanje im omogućava da ih provjere. To je zapravo sve što može biti.”

  3. Obilježavaju vas kao dio imovine.

  Mačke su, kako to Sands kaže, “mašine za miris od glave do repa”.

  A njihov omiljeni miris? Njihov sopstveni.

  Zapravo, vole svoj jedinstveni miris – koji djeluje kao otisak prsta u vazduhu – toliko da misle da bi trebalo da zamijeni sve druge.

 • Kako Sands objašnjava, to je razlog zašto će mačka lizati sebe nakon što je pomazite.

  “Čisto da se oslobode vašeg mirisa!” kaže on.

  “Toliko drugog ponašanja mačaka svodi se na posjedovanje i vlasništvo. Sve što rade je veoma teritorijalno“, dodaje Sands.

  Ponekad, kada mačke čeprkaju druge mačke i ljude, oni skidaju mirise i zamjenjuju ih svojim. To je njihov način označavanja; tako govore da je to njihovo i da vas posjeduju. Ljudi uvijek misle da mačke koje se trljaju o vas ili stvari koje dodirujete na taj način izražavaju ljubav.

 • Zapravo, mačke su veoma posesivna bića. Za njih je, što više puta prođu pored vas i ostave svoj miris, to je bolje! (Citymagazine.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,