Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Da li ste se ikada pitali kako “radi” zvečarkin rep?

Preuzmite sliku

Popularno

Zvečarke su zmije otrovnice iz rodova Crotalus i Sistrurus. Postoji 36 poznatih vrsta, i sve su porijeklom iz Amerike.

Zvečarke u prosjeku ne prelaze metar dužine, žive na različitim staništima i love ptice i glodare, dok su one plijen za sove, lasice i kraljevske zmije. Specifične su po svom repu koji zveči (po čemu su i dobile ime). Rep je “sastavljen” iz oblika nalik na prstenove. Postoje vrste zvečarke koje nemaju ovakav rep, a to su katalonska zvečarka i mlade jedinke nekih vrsta, prenosi nationalgeographic.rs.

Proučavanjem ovih gmizavaca, naučnici su otkrili da zvuk počinju da proizvode kada rep naraste do drugog prstena, ali da veličina “zvečke” nije povezana sa starošću zmije.

Ovaj dio repa obnavlja se svaki put kada se zmija presvlači, odnosno mijenja kožu, što može da se desi jednom godišnje, ali i nekoliko puta, u zavisnosti od ishrane i uslova u kojima živi. Sa svakim presvlačenjem, broj prstenova može da se poveća.

Ujedi zvečarke su vodeći među ujedima zmija u Sjevernoj Americi. Uprkos tome, zvečarke ujedaju veoma rijetko, i to samo kada su isprovocirane ili ugrožene; ako se odmah liječi, ujed je rijetko fatalan.

Kako rep “radi”?

Zvečka je iznutra prazna, a zvuk nastaje trenjem ovih prstenova.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,