Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Čak i pri padu sa velike visine: Kako i zašto se mačke baš uvijek dočekaju na noge?

Preuzmite sliku

Popularno

Naši mali dlakavi prijatelji poznati su po tome što su vrlo spretni i često ih se može vidjeti kako se penju po drveću ili ogradama i skaču gore-dolje oko kuće, piše Bright Side.

Iako vrijeme igre ponekad uključuje pad, kao da ih sreća uvijek prati, mačka će većinu vremena padati na noge, prenosi Tuzlanski.ba.

Zanimalo nas je zašto mačke uvijek padaju na noge, čak i ako padnu sa zgrade od 32 sprata, pa smo odlučili pobliže pogledati ovaj mali fenomen.

Čak i mačići imaju refleks ispravljanja

Dar savršene ravnoteže nije nešto čemu majka mačka uči svoje bebe, to je zapravo dar majke prirode. Ovaj instinkt potiče od njihovih predaka koji su trebali loviti u divljini, kako na zemlji, tako i na drveću, pa su razvili besprijekornu ravnotežu i okretnost. Kod mačića se ovaj ispravljajući refleks počinje razvijati u 3-4 sedmici, a usavršava se tek u dobi od 6-7 sedmica!

 • Fotografija nam pomaže vidjeti čaroliju

  Dugo je vremena ova mačja navika bila misterija i ljudima i naučnicima – tačnije do devetnaestog stoljeća! Međutim, koristeći fotografiju, francuski je naučnik Etienne-Jules Marey uspio stvoriti usporeni video kako bi vidio šta se događa u nekoliko sekundi mačjeg pada.

  Mačje tijelo može djelovati poput padobrana kako bi omekšalo slijetanje

  Uz pomoć usporenog videa, Marey je vidio da se mačka koristi fleksibilnom kičmom i nogama kako bi se uvila u zraku. Dok pada, unutrašnje uho mačke pomaže joj da shvati koji je put gore, tako da može početi okretati glavu čim započne pad.

 • Dalje, savija leđa tako da stražnje noge mogu slijediti i okretati se prema tlu. Kako bi smanjila štetu, mačka može koristiti svoje tijelo kao mali padobran, sličan letećoj vjeverici, raširivši noge kako bi se pripremila za sigurno slijetanje.

  Mačke se mogu dobro brinuti o sebi, ali na njih ipak trebate paziti

  Mačke su okretne i izdržljive, ali to ne znači da ih ne biste trebali imati na oku. Zbog svoje znatiželje mačke imaju tendenciju pada, zato uvijek budite sigurni da je vaš ljubimac na sigurnom! (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,