Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Australijski glodar prvi sisar koji više ne postoji zbog posljedica klimatskih promjena

Preuzmite sliku

Popularno

Australijski glodar melomys rubicola možda je prvi sisar koji je izumro zbog posljedica klimatskih promjena, navodi se u studiji Ministarstva za okolinu u Queenslandu i Univerziteta Queensland.

Kako je danas objavljeno, sprovedena su temeljna ispitivanja na jedninom staništu ove životinje – na pjeskovitom ostrvcetu u Bramble Keju u Torresovom prolazu koji dijeli Australiju i Papuu Novu Gvineju.

Međutim, naučnici nisu pronašli ni jedan primjerak ovog glodara.

Ostrvo je potonulo nekoliko metara što vjerovatno uticalo na nestanak staništa, odnosno na izumiranje vrste. Ove promjene su samo jedna od posljedica klimatskih promjena.

Glodara melomys rubicola otkrili su Evropljani 1845. godine. Bio je endemska vrsta na Velikom koralnom grebenu, najvećem koralnom grebenu na svijetu koji se nalazi u Koralnom moru kod obale Queenslanda, na sjeveroistoku Australije.

Posljednji primjerak ovog australijskog glodara viđen je 2009. godine.

Međunarodna unija za očuvanje prirode je 2015. upozorila da je izumro još jedan sisar – geocapromys thoracatus, glodar čije je jedino stanište bio Koralni greben Belizea, u Hondurasu.

Međutim, ispostavilo se da u ovom slučaju klimatske promjene nisu dovele do njegovog istrebljenja. Mačka koja se pojavila na ostrvu na kojem su živjeli ovi glodari bila je odgovorna za njegov nestanak. (beta)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje