Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li šta će vam se dogoditi kada prestanete piti alkohol

Preuzmite sliku

Alkohol je štetan, to znamo svi, osim ako se zaista pije u umjerenim količinama što je otprilike nekoliko čaša piva ili vina sedmično, i nešto manje ako je u pitanju žestica.

Jeste li se ikada zapitali u kojoj mjeri organizam stvarno trpi kada ispijate više od ovih umjerenih količina i to na redovnoj bazi.

Šta će se dogoditi vašem tijelu ako prestanete piti alkohol – na mjesec dana ili barem izostavite koji vikend, dogodit će se – svašta. I to lijepog. Što je još jedan dokaz da s alkoholom stvarno morate biti umjereni, i to ne samo zbog vašeg zdravlja i uklanjanja rizika od ovisnosti.

Dakle, što će vam se dogoditi?

1. Imat ćete ljepšu kožu.

Alkohol je prirodan diuretik koji dehidrira organizam, a kako je koža ipak najveći organ, baš ona prilično trpi od pijančenja.

2. Imat ćete bolji seks.

Možda ste navikli da s kojom čašicom više podižete samopouzdanje, ali činjenica je da čak i ako se ne osjećate pijano, vaši živci tamo dolje ipak su malo usporeni, odnosno manje osjetljivi. Zato će vam seks nakon alkohola zapravo biti manje intenzivan, manje ćete osjetiti uzbuđenje tamo dole.

3. Bit ćete nešto lakši. 

Dobro je poznato da alkohol deblja jer ima gomile “praznih” kalorija – šećera pogotovo.

4. Vaši će mišići ipak rasti 

Jedan od većih zamki posebno mlađih ljudi koji vježbaju i trude se napumpati svoje mišiće – upravo je alkohol. Kaže se da cijela vaša sedmica truda može poništiti jedan divlji vikend jer alkohol može doslovno zaustaviti proces njihovog rasta.

5. Povećana žeđ 

Povećan unos alkohola prilično zeza bubrege jer ih sprječava u proizvodnji hormona zaduženih za resorpciju vode u organizmu zbog čega ste dehidrirani. Zato ćete nakon apstinencije od alkohola osjećati povećanu žeđ i tako konačno u organizam početi unositi dovoljne količine vode.

6. Lakše ćete zaspati i svakako bolje spavati  

Iako vam se možda čini da će vas jedna čašica prije spavanja lakše uljuljati u san, to čak i jest djelomično istina – ali je činjenica da će vam samo jedna čašica utjecati na kvalitetu sna, na vaše rem stanje – pa ćete možda brzo zaspati, ali se baš i nećete osjećati naspavano kada se probudite. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,