Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zdravlje na prvom mjestu: Evo šta će se sve dogoditi vašem organizmu ako jedete sporije

Preuzmite sliku

Želite da promijenite navike? Krenite od sporijeg konzumiranja hrane.

Jedan od problema u našem svakodnevnom životu je taj što mnogi od nas žure kroz dan, bez vremena za bilo šta, a ponajmanje za dobar, kvalitetan i zdrav obrok. Mnogi svoje obroke pojedu u tren oka, što je posljedica i proizvod stresnog i nezdravog života. Pa ipak, jednostavnim postupkom možemo promijeniti ovakav način i stil života. Pitate se kako? Tako što ćemo početi sporije da jedemo. Stoga, kada sledeći put jedete, potrudite se da to radite polako, bez žurbe. Cilj obroka nije samo sitost, već i uživanje u omiljenoj hrani.

Upamtite – za svaki obrok potrebno je nekoliko minuta više, koji vam mogu donijeti brojne benefite, navodi Zen Habits.

Lakše ćete gubiti kilograme

Da li ste svjesni da vašem mozgu treba oko 15 minuta da shvati da vam je želudac već prepun hrane? To je razlog zašto stalno objedovanje u žurbi može dovesti do nakupljanja viška kilograma. Na kraju pojedete više hrane nego što vam je zaista potrebno. Prejedanje je definitivno loše po osobe koje žele da smršaju jer uzrokuje mnogo više kalorija nego što vam je potrebno.

Dobićete više nutrijenata

Da li ste znali da probava počinje u ustima? Da, da. Žvakanjem hrane započinjete proces razgradnje, a vaša pljuvačka takođe počinje da razgrađuje određene komponente potrebne za lakšu apsorpciju hranjivih stvari. Žurba za stolom znači i ubrzavanje procesa probave, zbog čega većina hranjivih stvari u hrani ostaje “zaključana”. Dakle, neće vam biti dovoljno da se odlučite za zdravu hranu. Pored toga, morate jesti pravim tempom kako biste bili sigurni da će vaše telo uživati u svim hranjivim stvarima koje se nalaze u vašim namirnicama.

Imaćete manje probavnih smetnji

Vrijeme je da prestanete da krivite začinjeni i masnu hranu za svoje probavne smetnje. Ponekad nije važno šta jedete, već koliko brzo jedete. Upamtite – žurba sprečava vaše zube da odrade svoj dio posla u probavnom procesu, a to je razlaganje velikih komada hrane na manje komade kako bi se olakšalo želucu. Loše ili ti brzo žvakanje hrane gotovo uvijek dovodi do problema sa probavom.

Imaćete manji rizik od dijabetesa

S obzirom na to da govorimo o prejedanju, moramo naglasiti da isto nije loše samo za vašu figuru, loše je i za vaš pankreas. Poznato je da prejedanje uzrokuje veću proizvodnju insulina, a ovakva situacija vas vrlo lako i brzo može dovesti u opasnost da dobijete dijabetes tip 2. Naime, istraživanja koju su uradili litvanski stručnjaci i naučnici otkrila je da su učesnici koji su jeli brzo bili 2,5 puta više izloženiji riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji su jeli sporo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje