Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zašto trudnice u trećem tromjesečju ne smiju spavati na leđima?

Preuzmite sliku

Popularno

Možda ćete baš vi koje se upravo gegate u svom trećem tromjesečju reći pa tako ne mogu niti spavati jer me sve boli, no ovoga puta ne radi se o savjetu već preporuci struke. Jer, možda baš vi ne možete, no postoje trudnice kojima spavanje nije problem i koje ne osjećaju tegobe prilikom ležanja na leđima. 

A baš takve bi trudnice trebale znati za ova nova otkrića koja baš nisu benigna jer kažu kako poza na leđima tijekom posljednja tri mjeseca trudnoće može za čak četiri puta povećati rizik da majka roditi mrtvorođenče.

Tu su informaciju nedavno objavili stručnjaci s Auckland Univerziteta, a autorica istraživanja Leslie McCowen kaže kako su došli do zaključka da spavanje i dugotrajno ležanje na leđima može prouzrokovati prilično bolnu i štetnu reakciju jer beba tako doslovno nasjeda na mamine organe i samim time priječi dovoljno dobar protok krvi koji je potreban da bi stigao u maternicu i tako bebi omogućio normalan razvoj.

Kada ležite na leđima, a beba koja sada više nije toliko lagana nasjedne na vašu veliku venu u abdomenu (naziva se i donjom šupljom venom) dolazi do sporijeg proticanja, čak i zaustavljanja krvi – od vene prema majčinom srcu, te od vene prema maternici. A to, pogotovo ako je riječ o dugotrajnijem ležanju, može dovesti do smrtnosti ploda.

Umjesto toga svakako se preporučuje ležanje na boku te česta promjena strana – što će trudnicama u poodmaklom stupnju trudnoće uvelike olakšati život. A dodajmo tome još jedan podatak iz ovog istraživanja – ako vas je ležanje na leđima i ova grozna nuspojava uplašila, ležanjem na boku, znajte, šansu da rodite mrtvorođenče smanjit ćete za devet posto.  (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,