Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zanimljiv eksperiment: Šta će se desiti vašem tijelu ako budete jeli 12 jaja dnevno?

Preuzmite sliku

Iznenađujuće brz način za gubitak kilograma, ali pazite na neke nuspojave

Osim što su odličan izvor proteina, jaja sadrže i aminokiseline koje su neophodne za ljudsku ishranu i povezane su sa smanjenim krvnim pritiskom i povećanim testosteronom kod muškaraca. Simple Man s YouTube-a je odlučio testirati kako će jedenje više jaja utjecati na njegovo zdravlje, te je u svoju ishranu dodao i konzumiranje 12 jaja svaki dan u trajanju od jedne sedmice.

Uz pomoć pribora za testiranje je pratio promjene krvnog pritiska, holesterola i testosterona.

Na početku izazova on je težio 93 kilograma, s procentom tjelesne masti od 20,7. Krvni pritisak mu je bio 127/87, a nivo holesterola od 253 mg / DL – što je već prilično visoko. “Bio sam potpuno nesvjestan da mi je holesterol bio toliko visok kada sam započeo s eksperimentom”, kaže on.

“Možete izgledati sasvim normalno, ali sa holesterolom jednostavno nikad ne znate.”

Unos kalorija je svaki dan održavao istim – 2000, s oko 840 kalorija koje unese konzumiranjem 12 jaja. Svakog jutra jeo ih je za doručak, te ih je navečer pržio, kuhao, pravio omlete ili improvizirao s tacosima od jaja. Pred kraj izazova je odlučio da konzumira svih 12 jaja u jednom obroku. “Iskreno, po završetku ovog izazova sam se zakleo da više nikada neću pojesti jaje”, rekao je.

Nakon čitave sedmice konzumiranja 12 jaja dnevno (84 jaja), težina mu je spala na 91 kilogram, a tjelesna masnoća se smanjila za 0,9 posto. Primijetio je i znatno smanjenje veličine struka za samo 7 dana. Međutim, iako je postigao prilično brze rezultate mršavljenja, ovaj način ishrane je imao i druge efekte na njegovo tijelo, prenosi Body.ba.

Krvni pritisak mu se također promijenio sa 127/87 na 120/88, a testosteron mu je zapravo blago potonuo. Njegov ionako povišen holesterol popeo se još više, s 253 na 276 mg / DL, iako napominje da je došlo do porasta njegovog dobrog HDL holesterola, koji je išao s 48 na 52 mg / DL. Međutim, i njegov loši holesterol je porastao.

Dakle, prije no što se odlučite pokušati s ovim izazovom, budite spremni i na ostale nuspojave koje dolaze s konzumiranjem 12 jaja dnevno!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,