Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tri simptoma anemije na koje trebate obratiti pažnju

Preuzmite sliku

Najčešći tip anemije kod ljudi je anemija prouzrokovana nedostatkom željeza.

Kako objašnjavaju ljekari, crvena krvna zrnca imaju značajnu ulogu u održavanju našeg cjelokupnog zdravlja. Pomažu u prenosu kiseonika iz naših pluća u druge dijelove tijela izbacujući ugljen dioksid koji pluća izdišu.

Anemija zbog nedostatka željeza nastaje kada u tijelu nedostaje crvenih krvnih zrnaca. Željezo je važan mineral koji pomaže tijelu da proizvede dovoljno supstance u crvenim krvnim zrncima, koja im omogućava da prenose kiseonik, a koja se naziva hemoglobin, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mayo.

Međutim, na anemiju prozrokovanu nedostatkom željeza mogu da ukažu neki vidljivi, ali i suptilni simptomi koje, kažu ljekari, nikada ne bi smjeli da ignorišemo.

Najčešći simptomi koji ukazuju na anemiju prouzrokovanu nedostatkom željeza su:

Gubitak energije i umor

Anemija je posledica niskog nivoa crvenih krvnih zrnaca u tijelu. To je kada tijelo ne može efikasno da prenosi kiseonik do tjelesnih tkiva. Rani znak anemije usljed nedostatka željeza je ekstremni umor i slabost.

Osobi može da bude teško da obavlja normalne aktivnosti, može da ima problema sa spavanjem ili izvođenjem blagih do umjerenih vježbi, prenosi N1.

Ubrzano lupanje srca

Kao što je već pomenuto, željezo pomaže u proizvodnji hemoglobina, proteina u crvenim krvnim zrncima koji pomažu u prenosu kiseonika u tijelu.

Nedovoljna količina ili nedostatak hemoglobina može da primora srce da dodatno pumpa za transport kiseonika. Ovo može da prouzrokuje nepravilnosti u otkucaju srca, što dovodi do ubrzanog kucanja srca, koje se naziva i lupanje srca.

Kratkoća daha

Prema Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv, oni sa blagom ili umjerenom anemijom zbog nedostatka željeza obično ne pokazuju simptome.

Ostali, međutim, mogu da imaju kratak dah, koji je jedan od najčešćih simptoma. Ovo se dešava zbog nedovoljne količine željeza u tijelu, što zauzvrat ograničava proizvodnju hemoglobina koji pomaže u transportu kiseonika iz pluća u različite dijelove tijela.

Drugi uobičajeni simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju su:

– blijeda kože

– bolovi u grudima

– glavobolje

– vrtoglavice

– hladne šake i stopala

– bolovi u jeziku

– lomljivi nokti

– gubitak apetita

Ko je u povećenom riziku?

Nedostatak minerala je najčešći kod žena, posebno kod žena tokom menstruacije. To se dešava zbog gubitka krvi koji žene doživljavaju tokom tog perioda.

Vegetarijanci su takođe izloženi riziku od nedostatka gvožđa jer je meso jedan od najboljih izvora gvožđa.

Prema klinici Mayo, bebe, posebno one koje su imale malu porođajnu težinu ili su rođene prije vremena, koje ne dobijaju dovoljno željeza iz majčinog mlijeka ili formule mogu da budu izložene riziku od nedostatka željeza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,