Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trebate se pokrenuti: Sjedenje vas može koštati ovih 10 problema

Preuzmite sliku

Sjedenje se ne može poništiti vježbanjem. Ako i vježbate 2 sata, a 10 sjedite, i dalje ćete biti u riziku od razvoja nekih bolesti. Dugotrajno sjedenje jednostavno nije dobro za organizam

Sjedilački način života nije zdrav, to je činjenica koju nam stalno ponavljaju. Ali znate li zašto je tome tako? Nažalost, niste samo u riziku od debljanja. Nekretanje nosi sa sobom niz raznih drugih zdravstvenih problema. Učincima previše sjedenja teško se suprotstaviti vježbanjem. Čak i ako vježbate 7 sati sedmično, što je daleko više od preporučenih 2-3 sata, ne možete poništiti učinke sedmosatnog sjedenja. Nemojte se uopće dovesti u tu situaciju i odbaciti sav naporan rad u teretani ležeći na kauču ostatak dana. Nastavite se kretati!

 • 1. Debljanje

  Ovo ne treba posebno spominjati. Unesete li više kalorija nego što ih potrošite – debljat ćete se. Matematika je jednstavna, a sjedenje, nažalost, ne troši previše kalorija.

  2. Šteti srcu

  Naučnici su ovo prvi put primijetili u studiji koja je uspoređivala dvije naizgled slične skupine: vozače u javnom prevozu, koji sjede većinu dana, i konduktere, koji su uglavnom na nogama. Iako su im prehrana i način života bili dosta slični, oni koji su sjedili imali su dvostruko veću vjerovatnost da obole od srčanih bolesti od onih koji su stajali. Također, kraće ćete živjeti ako se zapustite i provodite svoje vrijeme sjedeći ili ležeći.

  3. Demencija

  Ako previše sjedite, vaš bi mozak mogao izgledati poput mozga osobe s demencijom. Sjedenje također povećava rizik od bolesti srca, dijabetesa, moždanog udara, visokog krvnog pritiska i visokog holesterola, koji svi igraju ulogu u ovom stanju. Kretanje tokom dana može čak i više od vježbe pomoći u smanjenju rizika od svih ovih zdravstvenih problema.

 • 4. Dijabetes

  Da, veća je vjerovatnost da ćete ga dobiti ako sjedite cijeli dan. I to ne samo zato što sagorijevate manje kalorija. Čini se da to čini stvarno sjedenje. Nije jasno zašto, ali doktori misle da sjedenje može promijeniti način na koji vaše tijelo reagira na inzulin, hormon koji pomaže u sagorijevanju šećera i ugljikohidrata za energiju, piše webmd.

  5. Duboka venska tromboza

  Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi, ugrušak koji se stvara u nozi, često zato što predugo sjedite bez pomicanja. Može biti ozbiljno ako se ugrušak oslobodi i zadrži u plućima. Možda ćete primijetiti oticanje i bol, ali neki ljudi nemaju simptome. Zato je dobra ideja prekinuti duga sjedenja. Može se pojaviti, primjerice, nakon duge vožnje u avionu.

  6. Anksioznost

  Moguće je da ste često sami, zarobljeni pred ekranom. Ako vam to ometa san, možete postati još tjeskobniji. Osim toga, previše vremena koje provodite sami može vas natjerati da se povučete od prijatelja i voljenih osoba, što je povezano sa socijalnom anksioznošću. Naučnici još uvijek pokušavaju otkriti tačan uzrok.

 • 7. Loše je za leđa

  Sjedeći položaj predstavlja veliki stres za leđne mišiće, vrat i kičmu. Još je gore ako ste pogrbljeni. Potražite ergonomsku stolicu odgovarajuće visine koja će poduprijeti vaša leđa na pravim mjestima. Ali upamtite: koliko god vam bilo udobno, vašim leđima neće odgovarati dugo sjedenje. Ustanite i pomaknite se minutu ili dvije svakih pola sata kako biste održali kičmu u pravilnoj liniji.

  8. Varikozne vene

  Predugo sjedite i krv vam se može nakupiti u nogama. To stvara dodatni pritisak u vašim venama. Mogle bi nateći, uvrnuti se ili izbočiti, što doktori nazivaju proširenim venama. Također možete vidjeti paukove vene ili snopove polomljenih krvnih žila. Iako ovi problemi obično nisu ozbiljni, mogu boljeti.

  9. Osteoporoza

  Starije osobe koje nisu aktivne mogu imati veću vjerovatnost da će dobiti osteoporozu (oslabljene kosti). Iako umjereno vježbanje to neće spriječiti, ne morate ići van i trčati maraton ili se baviti poljoprivredom kako biste ostali mobilni u svojim zlatnim godinama. Samo se nemojte sjediti na kauču satima.

  10. Rak

  Iako ga sjedenje ne uzrokuje, postoji veća vjerovatnost da ćete dobiti rak debelog crijeva, endometrija ili pluća. Što više sjedite, veći su izgledi. Starije žene imaju veći izgled za rak dojke. To se ne mijenja ako ste superaktivni. Bitno je koliko sjedite.

  Zbog svega navedenog, ubacite više kretanja u vaš dan. Ustanite i rastegnite se svakih pola sata. Dodirnite nožne prste. Prošećite kancelarijom. Koristite stepenice. Krenite pješke gdje god je to moguće. Sve te stvari mogu pomoći u zaustavljanju negativnih učinaka neprekinutog sjedenja i održati vas na putu prema dobrom zdravlju, prenosi Ordinacija.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,