Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stručnjaci otkrili: Evo kako ćete otkriti ima li dijete problema sa sluhom

Preuzmite sliku

Popularno

Kod djece je izuzetno važno rano primijetiti eventualne probleme sa sluhom jer je on jedan od najvažnijih preduvjeta za uredan razvoj govora.

Od genetskih uzročnika do komplikacija u toku porođaja ili nekih bolesti u toku trudnoće. Oštećenje sluha može se pojaviti i kasnije pa je važno pratiti razvoj djeteta, reaguje li na zvukove, odaziva li se na ime i slično.

Uredan razvoj sluha kod beba

Iako je razvoj svakog djeteta individualan i moguća su odstupanja, postoje neke smjernice u čijim bi okvirima dijete trebalo biti. Barem širim okvirima. One su sljedeće:

1. Od rođenja do tri mjeseca

Slušanje: uznemiri se na jake zvukove, mijenja brzinu sisanja na zvuk, širi oči i smiješi se na poznate glasove.

Govor: glasa se dugim vibrirajućim samoglasnicima, ispušta zvukove kad mu se neko obrati, plače različito za različite potrebe.

 • 2. Od 4 do 6 mjeseci

  Slušanje: reaguje na muziku gugutanjem, očima traži izvor zvuka, reaguje na zvučne igračke.

  Govor: glasa se različitim glasovima, vokalizira uzbuđenje i nezadovoljstvo, glasa se kad je samo ili se igra s nekim.

  3. Od 7 do 12 mjeseci

  Slušanje: okreće se i gleda u smjeru zvuka, uživa u zvukovima igračaka i zvečki, sluša dok mu se govori, raduje se brojalicama i pjesmicama, prepoznaje i razumije nek riječi (ne, pa-pa, mama…)

  Govor: brblja (babababababa, tata…), služi se govornim glasovima, a ne plačem kako bi zadobilo pažnju, oponaša različite govorne zvukove, govori jednu do dvije riječi sa značenjem (mama, tata, pa-pa, ne…).

 • Šta sve može uticati na sluh?

  Najčešći uzrok smetnji sluha kod male djece je upala srednjeg uha. To je jedna od najčešćih bolesti u dječjoj dobi, a treba biti oprezan, jer može imati dugotrajne posljedice na razvoj govora. Nasreću, gubitak sluha kod ovakvih stanja je privremen.

  Prema nekim podacima svako treće dijete do treće godine preboli najmanje tri upale uha. One mogu biti vrlo bolne s povišenom temperaturom, a dijete je plačljivo i nervozno, nemirno spava te može imati probavne smetnje. U srednjem uhu postoji tekućina, a ako bubnjić pukne, pojavljuje se iscjedak iz uha.

  Ovu vrstu upale ćete lako primijetiti, no ona može biti i bez ikakvih simptoma. Tada je riječ o sekretornoj upali kod koje u srednjem uhu postoji tekući sadržaj koji nije upaljen.

 • Kako znati da dijete ne čuje dobro?

  Posumnjate li da dijete slabije čuje ili mu se govor razvija puno sporije u usporedbi s vršnjacima nemojte čekati s pregledom. Što prije ustanovite problem, prije će se normalizirati razvoj govora i općenito kvaliteta života djeteta.

  Ovo su znakovi na koje trebate obratiti pažnju: sklono je upalama srednjeg uha, teško održava pažnju, ne odgovara na pitanja ili odgovara sa zakašnjenjem, pogrešno reagira na upute, često traži da mu se ponovi rečeno, pojačava TV, povlači se iz društva, ne sarađuje u zajedničkim aktivnostima. (Ordinacija.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje