Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šta se sve događa s našim tijelom kada ne dobijamo dovoljno sna?

Preuzmite sliku

Iako će vas jedna ili dvije prekinute ili kraće noći sna ostaviti umornima, razdražljivima i gladnima, vjerovatno neće dovesti do daljnjih problema. No nedostatak sna tokom dužeg razdoblja može imati ozbiljne posljedice.

Dr. Martin Kinsell otkriva šest načina na koje tijelo reaguje kada se ne odmorimo dovoljno.

Ne može se poreći važnost sna, jer dobra noć osigurava pozitivan i produktivan dan. Spavanje je jedna od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje tijelo, uz tjelovježbu i potpuno uravnoteženu, nutritivno cjelovitu prehranu – sve što je ključno da ostanete zdravi i sretni, prenosi 24sata.hr.

Ljekar je otkrio i kako nedostatak odmora može uticati na endokrini sistem, na više načina.

– Endokrini sistem je sistem žlijezda koje proizvode hormone koji omogućuju stanicama da razgovaraju jedna s drugom. Oni su odgovorni za gotovo svaku stanicu, organ i funkciju u tijelu. Iako hormonska neravnoteža može biti kriva za nedostatak sna, nespavanje također može uzrokovati neuravnoteženost hormona – objašnjava ljekar.

Studije su pokazale da oni koji spavaju manje od sedam sati dnevno imaju tendenciju da se više debljaju i imaju veći rizik da postanu pretili od onih koji spavaju sedam sati, dodao je.

Iako će vas jedna ili dvije prekinute ili kraće noći sna ostaviti umornima, razdražljivima i gladnima, malo je vjerovatno da će dovesti do daljnjih problema. Kinsella pojašnjava šta nam se tačno može dogoditi ako se borimo s nedostatkom sna tokom dužeg razdoblja.

1. Razina stresa može porasti

Ljekar kaže kako nedostatak sna uzrokuje porast razine kortizola.

– Kada spavate, razina kortizola će pasti zbog sna, pa ako ne spavate dovoljno, razina kortizola postaje povišena – kaže.

Kortizol je hormon stresa pa su kronične razine povišenog kortizola vrlo loše za organizam i dovest će tijelo u kataboličko stanje.

2. Mišići će oslabiti

– Kortizol će također razgraditi mišićno tkivo, zbog čega tijelo koristi glukozu i aminokiseline koje čine mišiće – objasnio je Kinsella.

Aminokiseline su građevni blokovi mišićnog tkiva pa je tijelu teže izgraditi mišiće kada se one razgrade. Također koristimo kortizol za smanjenje upale, tako da kada imate kronično povišen kortizol mogli biste biti u upalnom stanju.

3. Raspoloženje opada

Razmislite o tome kako jedna noć lošeg sna ili nedovoljno sna može učiniti da se sljedeći dan osjećate loše i razdražljivo.

– Povišene razine kortizola mogu utjecati na mozak, uzrokujući promjene neurotransmitera u mozgu tako da možete imati neravnotežu u serotoninu, odnosno moždanim hormonima sreće. Tako da se možete početi osjećati lošije kada je u pitanju mentalno zdravlje – dodaje liječnik. Osim toga, ovo može djelovati u oba smjera, gubitak sna može uticati na raspoloženje, a raspoloženje može uticati na to koliko i kako dobro spavate.

4. Libido će se smanjiti

Kinsella kaže da kada imate visoke razine kortizola u tijelu, on može početi snižavati druge anaboličke hormone poput razine testosterona i DHEA. Dehidroepiandrosteron (DHEA) je hormon kojeg tijelo prirodno proizvodi u nadbubrežnoj žlijezdi.

Pomaže u proizvodnji drugih hormona, uključujući testosteron i estrogen. Prirodne razine DHEA dostižu vrhunac u ranoj odrasloj dobi, a zatim polako padaju kako starite. Visoke razine kortizola mogu poremetiti ravnotežu nadbubrežnih žlijezda, i smanjiti libido.

5. Razina gladi se povećava

Prema riječima stručnjaka, nedostatak sna također snižava razinu leptina što utječe na apetit. Leptin potiskuje apetit i tijelu daje do znanja kada je vrijeme da prestanete jesti, tako da ćete, kada ste nenaspavani, često osjećati veću glad.

Slično tome, grelin, koji se proizvodi u želucu, još je jedan hormon na koji utječe san ili njegov nedostatak. Kada se razina leptina snizi zbog nedostatka sna, razina grelina raste i zbog toga se osjećate gladnije jer je funkcija hormona prenijeti mozgu da ste gladni.

6. Kosa može opadati

Manjak sna također može uticati na štitnjaču, povećavajući TSH – hormon koji stimuliše štitnjaču, prema dr. Kinselli, koji usporava metabolizam i može uzrokovati slabu aktivnost štitnjače. Nedovoljno aktivna štitnjača onda ne proizvodi dovoljno hormona. Simptomi toga mogu uključivati umor, osjećaj hladnoće, gubitak kose, debljanje i depresiju.

Kratkoročni zdravstveni problemi nedovoljnog sna uključuju:

-Loše raspoloženje
-Anksioznost
-Glad
-Umor
-Osjećaj hladnoće
-Teško bavljenje tjelovježbom i loš oporavak od aktivnosti
-Poremećena reakcija na stres
-Nizak libido
-Loša koncentracija

Dugoročni zdravstveni problemi uzrokovani nedovoljno sna uključuju:

-Problemi s mentalnim zdravljem
-Gubitak kose
-Upala
-Inzulinska rezistencija
-Hormonska neravnoteža kao što je niži testosteron, inzulinska rezistencija i tako dalje…
-Problemi s plodnošću
-Dijabetes   (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,