Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Psiholozi upozoravaju: Ovi znakovi pokazuju da bi dijete moglo biti pod stresom

Preuzmite sliku

Iako mnogi roditelji toga nisu svjesni, i djeca mogu biti pod stresom baš kao i odrasli.

Iako znakovi nisu uvijek lako prepoznatljivi, psiholozi naglašavaju kako oni itekako postoje te ih roditelji ni slučajno ne bi smjeli ignorisati. U slučaju da se ignorišu, početni znakovi upozorenja mogli bi prerasti u ozbiljnije probleme koji nisu nimalo bezazleni, donosi Mayo klinika.

No koji onda simptomi ukazuju na to da bi dijete moglo biti pod stresom? Kako objašnjavaju psiholozi, oni se uglavnom razlikuju od djeteta do djeteta pa ih nije jednostavno prepoznati. Sve to dodatno otežava dijagnosticiranje ovog problema, ali najčešći simptomi uglavnom su sljedeći:

 • Emocionalni ispadi ili povećana razdražljivost

  Stres dovodi do pojačanog osjećaja ljutnje i razdražljivosti. Dijete u tom slučaju može imati emocionalne ispade koji nisu u skladu s njihovim prethodnim ponašanjem ili trenutnom situacijom u kojoj se nalazi.

  Problemi sa spavanjem

  Čini se da brige i strahovi izlaze na vidjelo tokom spavanja. Dijete koje se nalazi pod stresom u većini slučajeva može imati problema s nesanicom ili ima česte noćne more.

  Povlačenje u sebe

  Roditelji često znaju primijetiti da se njihovo dijete odjednom počelo povlačiti u sebe i više se ne druži s vršnjacima.

  Izbjegavanje hobija i aktivnosti koje su ga ranije zanimale

  Kada dijete počne izbjegavati određene hobije ili aktivnosti u kojima je ranije uživalo, to bi mogao biti jedan od znakova pojačanog stresa

  Problemi u školi

  Značajne promjene u školskom uspjehu djeteta često znaju biti znak stresa. Stres otežava djetetu da se usredotoči tokom školskog dana ili dok piše zadaću. Emocionalni ispadi i ljutnja u školi također mogu izazvati probleme s prijateljima ili učiteljima/profesorima.

  Bolovi u trbuhu ili glavobolje

  Kada je dijete pod stresom ili osjeća tjeskobu, njegovo tijelo oslobađa hormon kortizol, što može izazvati grčeve u trbuhu i glavobolju.

  Iako ovi simptomi ne moraju nužno značiti da je dijete pod stresom, upravo su ti znakovi česta upozorenja da nešto nije u redu s pojedincem te da bi trebalo istražiti tačan uzrok problema, upozoravaju psiholozi, prenosi Index.hr

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,